12/03/2013: Nieuws van de gesloten centra

Goed nieuws eerst

Zeven gevangenen zijn ontsnapt uit het gesloten centrum van Merksplas tijdens de nacht. De cipiers ontdekten hun verdwijning pas ‘s morgens vroeg. De vluchters waren al ver weg, verdwenen in de natuur!

Een gevangene voor wie een tweede deportatie poging was voorzien ontsnapte van het gesloten centrum van Vottem toen het portaal eventjes open was voor een bezoek.
http://www.gettingthevoiceout.org/0proep-van-de-cracpe/

Een man vastgehouden in het gesloten centrum van Vottem gedurende 3 maanden kreeg het nieuws dat zijn aanvraag positief was ontvangen en hij de Belgische nationaliteit gekregen had. Toch heeft de Dienst Vreemdelingenzaken hem proberen te deporteren enkele dagen nadien. Gelukkig reageerde zijn advokaat snel en kon de uitzetting vermijden. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten na een paar dagen.
http://www.gettingthevoiceout.org/genaturaliseerd-en-opgesloten/

Uitgezette mensen zijn terug in Belgie.
http://www.gettingthevoiceout.org/de-terugkeer-van-de-gedeporteerden/

Een man die spoorloos verdwenen was, heeft ons terug gebeld: hij wordt nog steeds vastgehouden (nu bijna vijf maanden) en hij heeft er genoeg van. Hij heeft al vier Belgische gesloten centra ‘bezocht’. Hij zou worden vrijgelaten op 28 maart, maar Vreemdelingendienst dreigde met  nog een verlenging van zijn detentie van een maand.

Deportaties en pogingen tot deportatie

Collectieve vlucht : Een collectieve vlucht zou zijn georganiseerd naar Albanië eind februari: een gevangene vertelde ons dat het gesloten centrum 127bis leeggemaakt werd in januari. Albanezen werden geleidelijk in het gesloten centrum opgesloten. Ze werden allen eind februari in 2 politiebussen gezet richting vlieghaven. Het  lijkt erop dat de Albanezen ingestapt zijn langs de caricole.

Deportaties :

23/02
– Een vrouw uit de Ivoorkust kende een eerste zeer gewelddadige deportatie poging. Ze moest uitgezet worden naar Cairo, maar daar zou ze zware problemen krijgen (want volgens het Verdrag van Chicago, is de maatschappij die iemand naar Europa brengt verantwoordelijk voor de terugkeer, Egypte in dit geval). Ze wil de mogelijkheid worden geboden om zo snel mogelijk terug te gaan naar de Ivoorkust, zelfs als ze moet betalen!

11/02
Een Nigeriaanse man die 8 maanden in het gesloten centrum van Merksplas gevangen zat, heeft zijn derde deportatie poging ondergaan. Hij werd vergezeld door een escorte van tien politieagenten en werd mishandeld.
http://www.gettingthevoiceout.org/derde-poging-tot-uitzetting-maandag-11-februari-2013/

28/01
Dallah wordt gedeporteerd naar Senegal:
“Geboeid en al, er was niets wat ik kon doen.” Terug in Senegal, werd hij vastgehouden gedurende 24 uur en een van zijn vrienden is er in geslaagd via onderhandelingen zijn vrijlating tegen betaling te verkrijgen. Hij woont nu in een klooster, omdat zij nog altijd naar hem zoeken. Zijn broer is nu ook gevangen. Hij is op zoek naar nieuwe contacten om het land te verlaten “Ik kan hier niet blijven, het is te gevaarlijk”, maar hij denkt aan migreren naar andere landen dan België.

31/01
Vijf deportatie pogingen voor Mounir: http://www.gettingthevoiceout.org/third-and-fourth-deportation-attempts-failed-31-january-2013-2/

Een andere Tunesisch-Algerijnse man werd meegenomen naar de luchthaven met Mounir. Hij werd geslagen en hij zag alles, maar hij durft niet te getuigen.
Een man uit Guinee belt ons: “… Ze doen wat ze willen hier bij ons, het is verschrikkelijk. De deportatie van Mounir is schokkend.” Hij was klaar om te getuigen, maar ze deporteerden hem de dag erna.

Bericht door CRACPE
Gisterenochtend werden twee Tunesische mannen naar het vliegveld gebracht, een kwam terug. De gedetineerden vertelden ons dat degene die  terugkwam er erg slecht uitzag. Volgens de getuigenis van een andere persoon, gingen een tiental cipiers van het centrum  naar hun kamer om ze  op een zeer gewelddadige manier mee te nemen. Alle andere gevangenen werden opgesloten.

DE CENTRA
Intimidatie, chantage, verwekken  verlammende angst bij mensen zonder papieren. Dat is het gewenst doel van dit repressief migratiebeleid.

In de gesloten centra is het gebruikte geweld bij de getuigen zeer voelbaar. De contacten met de buitenwereld worden door gebruik te maken van bedreigingen en sancties door de directie en het personeel van de centra belemmerd. Zodra contact wordt gemaakt met de buitenwereld, wanneer bijvoorbeeld  mensen aan de voorkant van het centrum proberen te spreken met gedetineerden, worden deze laatste weggehaald  en wordt hen niet toegestaan ​​om te communiceren. Ondanks de “officiële voorschriften” in de praktijk, is er een flagrant gebrek aan basisinformatie, zoals een beroep doen op een bezoeker of een advocaat.

Een paar mensen organiseerden een luide demonstratie om hun solidariteit te tonen met de gedetineerden die positief reageerden op hun aanwezigheid door het gooien van stukjes papier door de ramen, schreeuwen en veel lawaai maken!

Ondanks deze dagelijkse repressiemaatregelen, geraakt er toch informatie naar buiten.

127bis
Op 3 maart was een Afghaanse man al 15 dagen in hongerstaking. Ze zetten hem in een isoleercel. Geen enkele nieuws sindsdien …

De gedetineerden spreken van ‘verrassingsuitzetting’.

Een Iraki werd in elkaar geslagen, ze gaven hem injecties zonder zijn toestemming en plaatsten hem in een isoleercel. Hij diende een klacht in bij de directeur van het centrum en werd tenslotte gedeporteerd. Eenmaal uitgezet, is er geen follow-up van de klacht.

Nieuwe camera’s zijn geïnstalleerd in de gemeenschappelijke ruimtes.

Brugge en Merksplas
Angst en schrik in Brugge en Merksplas.
Ze zeggen

“Het is een andere wereld”.
“Gevangenis”
“Marteling”
Ze noemen ons negers”
“Crazy”

Informatie door een bezoeker met betrekking tot de detentieomstandigheden in gesloten centra:
“Ik sprak net met een Marokkaanse vrouw opgepakt in Brugge. Ze is daar al twee weken. Ze was rustig , maar toen ze begreep dat ik van de Liga kwam, wilde ze haar naam niet geven om ​​bezoek te krijgen. Ze zegt dat ze  haar zaak niet wil verergeren. Ze klaagde over het volgende:
– verstopte toiletten
– In de gemeenschappelijke ruimte zijn de fauteuils vuil en gescheurd. Ze klaagde  veel over vervuiling in het algemeen
– Ze mag geen voedsel van mensen krijgen die op bezoek komen  en is verplicht om hetzelfde voedsel van het centrum te eten de hele tijd.
– Ze doen niets, er is geen activiteit die wordt georganiseerd. In tegenstelling tot het centrum in Zaventem, waar taalcursussen worden gegeven (had ze opgevangen van een vrouw die naar daar was overgebracht).
– Momenteel is er een zwangere vrouw die niet naar de dokter van het centrum
mag. Het is niet toegestaan ​​om een ​​gynaecoloog te zien.
– Een ander meisje die net (gedeporteerd?) weg is naar Nederland, verloor haar baby in het centrum! Ze was zwanger en verloor bloed tijdens een week, waarna ze haar baby verloor.

Er zijn momenteel ongeveer 35 vrouwen in Brugge.

Andere getuigenissen:
– “We moeten heel vroeg in de ochtend opstaan en dan is er niets te doen, er zijn zelfs onvoldoende stoelen en de sofa’s.”
– “We mogen niet terug  naar onze kamers in de loop van de dag, maar om 22 uur moeten we terug en om 23 uur gaan de lichten uit.”
– “We zitten in slaapzalen met 10 stapelbedden, dus we zitten met 20 per slaapzaal!”
– “We mogen maar drie keer 45 minuten per dag buiten.”
– “De medische follow-up is een ramp, we moeten vechten om een ​​arts te zien”
– “Een van de maatschappelijk assistenten is zeer onbeleefd en bedreigt ons”.

Vottem

Het gesloten centrum van Vottem zal binnenkort een nieuwe vleugel genaamd “specifieke isolatievleugel” krijgen, gereserveerd voor veroordeelden en mensen die niet meewerken. http://www.gettingthevoiceout.org/vottem-hoe-de-werkgelegenheid-in-luik-verhogen/

Velen worden gearresteerd tengevolge een aanvraag aan de gemeente voor samenwonen of huwelijk, anderen worden gescheiden van hun kinderen ook al zijn ze soms nog erg jong!

“Het is verboden voor ons om verliefd te worden of om kinderen te krijgen”.
“Ze arresteren ons voor alles”
“Ernstige dingen gebeuren elke dag”
“We gaan het allemaal verbranden”
“Als je spreekt: isoleercel”
“Solidariteit”
“Geen enkele vertrouwen in personeel van het centrum”
“De wet wordt niet gerespecteerd”
“Overweldigd”
“Zodra je schreeuwt, word je geslagen”
“Racist”
“Ze spreken slecht over ons”

Een mededeling van Vottem gedetineerden die nog steeds aktueel blijft: http://www.gettingthevoiceout.org/medeling-van-de-mensen-opgesloten-in-het-gesloten-centrum-van-vottem/

Getuigenissen van Vottem:
http://www.gettingthevoiceout.org/bulgaren-en-dus-dieven/

http://www.gettingthevoiceout.org/ze-geven-geld-onder-tafel-om-een-laissez-passer-te-krijgen/
http://www.gettingthevoiceout.org/getuigenis-uit-gesloten-centrum-van-vottem-we-krijgen-injecties-onder-dwang/
http://www.gettingthevoiceout.org/violent-deporation/

Demonstratie voor Vottem centrum op 17 maart 2013 ZEKER GAAN!

http://www.gettingthevoiceout.org/solidariteit-met-de-gevangenen-vottem-17-maart-2013/

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.