Actie van de Afghaanse gemeenschap in Brussel tegen uitzettingen:

 15/07/ 2013 Actions Afghans  la suite

 Deze morgen betoogden ze met 300 en zijn tot bij Maggie Deblock gelopen. De politie heeft hen bedreigd met arrestaties en gesloten centra!

Morgen afspraak aan hert gesloten centrum 127 bis om 11 uur 30!!

Solidariteit is nodig om hen te steunen!

“De : Réfugiés Afghanistan [mailto:no.expulsion@gmail.com]

Ce mercredi, les réfugiés afghans et des citoyens belges se rendront devant le centre fermé 127 bis à 11h30, munis de cerfs-volants de Kaboul, symbole de liberté. Ils montreront leur soutien aux personnes enfermées et continueront leur protestation en interpellant le gouvernement par rapport aux expulsions vers l’Afghanistan et aux situations de danger vers lesquelles ils risquent d’être renvoyés.

La presse est vivement conviée à cet évènement s’inscrivant dans le cadre de la semaine d’actions du Collectif des Afghans contre les expulsions.Bien à vous,

Le Collectif des Afghan(e)s” —————————————————————————————————————————————————-

Actie in Brussel van de Afghaanse gemeenschap tegen de gedwongen uitzettingen

Nadat de Afghaanse gemeenschap in België gealarmeerd werd over een collectieve uitzettingsvlucht naar Kabul, begonnen 200 à 300 Afghanen op 15 juli 2013 een actieweek in de Begijnhofkerk in Brussel. Ze mobiliseren tegen de uitzettingen en willen de regering onder druk zetten om af te zien van de plannen voor collectieve vluchten. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen.

De Afghaanse gemeenschap die de kerk bezet maakt met haar actie duidelijk dat Afghanistan een land in oorlog is waar de situatie almaar erger wordt. Ze verzetten zich tegen de gedwongen deportaties naar hun land van herkomst.

Volgens onze informatie worden momenteel minstens 25 Afghanen opgesloten in de Belgische gesloten centra: 15 in 127 bis in Steenokkerzeel, een tiental in Brugge, en een tiental in Vottem. We hebben geen informatie over het gesloten centrum van Merksplats en van de Caricole in Steenokkerzeel, omdat het contact met de gedetineerden daar moeilijk blijft.

Sommige Afghaanse families zijn gevlucht uit het terugkeercentrum van Holsbeek door de geruchten over de mogelijke collectieve uitzetting naar Kabul. In het centrum in Holsbeek worden individuen en families door Vreemdelingenzaken geplaatst om hun “vrijwillige terugkeer” voor te bereiden.

Ook in Nederland zijn veel Afghanen gearresteerd en opgesloten in hun “retentiecentrum”.

Dit lijkt erop te wijzen dat een collectieve vlucht in samenwerking met andere Europese landen wordt voorbereid door de respectieve regeringen en/of door Frontex, het Europese Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de EU.

Migranten die hun toevlucht zoeken in onze Europese landen hebben daarvoor hun economische, ecologische, politieke redenen.

Slechts een zeer kleine minderheid van de migranten komt naar Europa. De meerderheid vlucht naar buurlanden en woont in vluchtelingenkampen.

Elke gemeenschap voert actie tegen de individuele en collectieve deportaties van hun landgenoten met betogingen voor de gesloten centra of aan de luchthaven. Dit was ook het geval voor de Guineese en de Congolese gemeenschap tegen eerdere collectieve vluchten.

http://www.gettingthevoiceout.org/collectieve-uitzetting-naar-guinee-en-senegal2404/

http://www.gettingthevoiceout.org/fr-au-suivant-nouveau-charter-vers-le-congo-ce-dimanche-23062013

Deze opdeling tussen de verschillende gemeenschappen is geen toeval. De migranten worden door de Dienst Vreemdelingenzaken geklasseerd naargelang verschillende criteria die een mogelijke solidariteit beletten. Dit zonder te vergeten dat elke gemeenschap haar eigen kenmerken,   problemen en solidariteitsnetwerk heeft.

Elke gemeenschap heeft onze solidariteit nodig!

No deportation for all!

Voorlopige programma:

– Maandag: pers 11uur
– Dinsdag: Betoging 127bis en in Holsbeek
– Woensdag : Bespreking en bezoek naar politiekers
– Donderdag : vrouwendag
– Vrijdag: kinderendag

Ce contenu a été publié dans Expulsions en cours, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.