Aktie tegen de uitzetting van een gehandicapte jongen naar Armenie op 19/12/2016: Vlucht uitgesteld!

Update 19/12: 12uur Vlucht geannuleerd,” want geen plaatsen genoeg in vliegtuig”! Nieuwe Uitzetting voor de volgende dagen zeggen ze hen!

Update 19/12 11uur 30: De familie zou het centrum verlaten om 16 uur met hun escorte en gereden naar de airport. Ze hebben een nieuw asielaanvraag ingediend waarvan geen nieuws voor het ogenblik

——————————————————————————————————————————-

R, 26jaar, zijn broer A, 30jaar, en hun moeder zijn sinds 2 maanden opgesloten in het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel. Ruben, de oudste van het gezin, lijdt aan een ernstige progressieve ziekte en is  lichamelijk zwaar gehandicapt. Hij heeft constant hulp nodig van zijn moeder om te kunnen eten, zich aan te kleden, naar toilet te gaan en hij verplaatst zich in een rolstoel.

Ze kwamen zes jaar geleden in België aan. Zij vluchtten weg uit Armenië omwille van politieke problemen (de familie werd bedreigd na de moord op een oom)en de zeer slechte gezondheid van R, die geen degelijke zorg kon verkrijgen in zijn land. De vader vluchtte naar Rusland, waar hij nu in armoede en zonder papieren leeft.

Sinds hun aankomst in België, verkregen zij driemaal een oranje kaart waardoor ze konden leven en R. de nodige zorg kon krijgen. R werd verschillende malen geopereerd en kreeg de geschikte behandeling voor de ziekte,een behandeling die de evolutie van zijn ziekte vertraagt en zijn mobiliteit bevordert.

Maar dienst vreemdelingenzaken weigerde hun verblijfstoelating te verlengen en de familie  werd gearresteerd en in het Caricole centrum geplaatst in afwachting van hun deportatie naar Armenië.

Zij ontvingen op 15/12/2016 een uitzettingsprogramma “onder begeleiding” die zal plaatsvinden op maandag 2016/12/19.”Onder begeleiding” bestaat uit een uitzetting vergezeld door een aantal politieagenten, de mensen worden geboeid en met dwang meegenomen op het vliegtuig. Al meerdere malen werden de gezinsleden in handboeien voor de rechter gebracht. R werd geboeid aan zijn rolstoel en was zeer geschokt door deze behandeling.

Verschillende medische verklaringen werden door dokters geschreven waaruit blijkt dat gezien de ernst van de ziekte van R “een terugkeer naar het land van herkomst waar deze behandelingen zeer moelijk zijn, zo niet  volledig onbereikbaar, zou leiden tot een hervatting van de ziekte en een uitbreiding van de symptomen en zijn handicap. ”

R zegt dat een terugkeer voor hem een “langzame dood ” betekent, dat  de medicatie die hij hier krijgt niet bestaat in Armenië en andere alternatieven niet geschikt of toegankelijk zijn.

In oktober 2015 hadden advocaten,artsen,maatschappelijk werkers de opmerking gemaakt om de interpretatie van de criteria te beperken die toegang geven tot een verblijfsvergunning voor medische redenen in België en eiste”een toepassing van de wet waarbij de rechten van zwaar zieke vreemdelingen gerespecteerd wordt”
Vandaag zien we dat er niets veranderd is. Zware zorgen in onze ‘beschaafde’landen zijn alleen beschikbaar voor de bevoorrechte burgers.

Op 13 december werd België  opnieuw veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de onmenselijke en vernederende behandeling. Het slachtoffer was deze keer een ernstig zieke Georgische man, die naar zijn land van herkomst werd uitgezet,terwijl zijn familie in België verblijft.

Deze arresten worden frequenter, maar het repressieve beleid van België, dat zich weer voorbereid om een ernstig zieke persoon terug te sturen naar een toekomst van lijden, is niet veranderd.

Om de uitzetting van deze familie te beletten afspraak aan de luchthaven op maandag, 19/12 om 17u25 om aan de passagiers van de vlucht de toestand van deze familie uit te leggen
Massa’s  fax, tel en mail campagne naar de verantwoordelijken van deze criminele uitzettingen

The airline
Polish Airlines
tel + 32 78 180 014 Open 24 h E-mail lot_info@lot.pl

and our ministers
F.Roosemont
Foreigners Office director
Bur_Presse@dofi.fgov.be
T02793 80 31 (NL – EN) – 02 79380 30 (FR), Fax 02 274 66 40

Charles Michel
Prime Minister
Tél: 02 501 02 11 Fax:02512 69 52
e-mail:charles.michel@premier.fed.be

Jan Jambon
Deputy Prime Minister and Minister of Internal affairs
tél:02 504 85 13 Fax:02 504 85 00
email:kabinet.jambon@ibz.fgov.be

Theo Francken
State Secretary for Asylum and Migration
Tél: 02 206 1421–
theo.francken@n-va.be
kab.francken@ibz.fgov.be

Didier Reynders
Téléphone : 02 501 8591 Fax: 02 5132597
E-mailcontact.reynders@diplobel.fed.be

Ce contenu a été publié dans Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

2 Responses to Aktie tegen de uitzetting van een gehandicapte jongen naar Armenie op 19/12/2016: Vlucht uitgesteld!

  1. Ping : Dreigende uitzetting gehandicapte Armeense jongeman/Brief aan verantwoordelijken Belgische asielketen | Astrid Essed

  2. Ping : Dienst vreemdelingenzaken; de gendarme/grensbewaker van Europa ? | Getting the Voice Out

Les commentaires sont fermés.