Audio getuigenis: “Er staan me thuis ernstige dingen te wachten”.

Een verklaring afgelegd op 29/02/2024 door een man die al bijna 5 maanden in het gesloten centrum van Merksplas zit. Zijn eerste poging om uitgewezen te worden was op vrijdag 01/03/2024 naar Dakar, hetgeen hij weigerde. Vandaag, 04/03/2024, heeft Vreemdelingendienst zijn opsluiting met 2 maanden verlengd.

AUDIO HIER

#stopdeportations

Transcriptie audio :

A. Mijn probleem was een familieprobleem. Vroeger was ik moslim, maar uiteindelijk ben ik van religie veranderd. En dat was dat. De dag dat ik dat had besloten kreeg ik veel doodsbedreigingen.

E. Van je eigen familie?

A. Ja. Ik was toen 22. Nu ben ik 34.*

E. Wat gebeurde er nadat je weg wilde?

A. Nadat ik de bedreigingen had ontvangen, ben ik van huis weggelopen. En mijn hele familie begon me overal te zoeken om me te vermoorden. Mijn vader was namelijk imam. Hij was een groot imam in het dorp waar we woonden. Toen hij hoorde dat ik van geloof was veranderd, kreeg hij een hartaanval en stierf. Sindsdien heeft mijn familie me gezocht tot ik naar België ben gekomen.

E. Wanneer ben je naar België gekomen?

A. Ik ben hier in 2015 gekomen. Meteen toen ik hier aankwam heb ik asiel aangevraagd. Uiteindelijk is dat niet gelukt. Ik kreeg een negatief advies. Maar sinds ik hier ben heb ik nooit iets stoms gedaan, ik heb nooit problemen gehad met iemand hier. Dat wil zeggen, tot nu. Totdat de politie me betrapte en me meenam naar het centrum. Dat was in oktober. Op 12 oktober. In Merksplas zit ik al vier maanden, binnenkort vijf. Op 11 maart is het vijf maanden.

Normaal gezien word je na vijf maanden vrijgelaten als je geen pas of ticket hebt. Dat staat in de wet. Maar gisteren kreeg ik eindelijk een ticket. Omdat ze willen dat ik terugga naar mijn land. Maar dat kan ik niet. Er wacht daar van alles op me. Omdat ik mijn land heb verlaten vanwege de problemen, vanwege de doodsbedreigingen, kan ik daar niet naar terug. Het is beter voor mij om hier te sterven. Ik weet dat er daar dingen op me wachten, tot op heden. Omdat ik mijn familie goed ken, zullen ze niets zomaar vergeten.

E. Dus je wilt je verzetten tegen uitzetting?

A. Ja.

E. En wat bedoel je met het centrum en hoe je daar behandeld wordt?

A. Er is veel lijden hier in het centrum. Stel je voor dat iemand die helemaal niets heeft gedaan hier wordt opgesloten. Persoonlijk vind ik dat niet normaal. Het is zo ingewikkeld. En tegelijkertijd heb ik echt hulp nodig.

E. En hoe voel je je nu?

A. Ik voel veel dingen. Vanwege het ticket dat ik gisteren heb gekregen. Omdat ik weet dat er daar van alles op me wacht. Zoals ik al eerder zei, de de bedreigingen… Ik zit diep in de problemen.

Ce contenu a été publié dans Audio testimonies NL, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.