AUDIO getuigenis van een illegale uitzetting 11/05/2023

AUDIO Getuigenis van een vrouw over haar gewelddadige uitzetting:  “Zeven politieagenten om mij illegaal uit te zetten” (FR)


AUDIO van het verzoek van Touria om media-aandacht: “Ik wil media” (FR)

Transcriptie van de getuigenissen hieronder

Contextualisering van de situatie van mevrouw Touria
Mevrouw Touria woont al 17 jaar in België.Na een huwelijksaangifte met haar partner werd ze in januari 2023 gearresteerd en naar een gesloten centrum gebracht, omdat de gemeente deze aangift als een schijnhuwelijk beschouwde.
Touria lijdt aan psychische problemen en had het zeer moeilijk met haar opsluiting in de gesloten centra van Holsbeek en Brugge gedurende vijf maanden. Externe artsen hebben haar bezocht en bevestigen dit met een attest.
Haar advocaat had een beroep ingediend bij de Kamer van inbeschuldigingstelling en een verzoekschrift tot  nietigverklaring van haar uitwijzing naar Casablanca op 11 mei 2023, gepland door de Dienst Vreemdelingenzaken.
De kamer van inbeschuldigingstelling heeft op 11 mei besloten haar vrij te laten.Niettemin werd zij dezelfde dag illegaal uitgezet.

Transcriptie van getuigenis 1
Goedenavond, dit is mevrouw Touria X. Ik ben op weg naar Tanger. Ik heb een positieve beslissing ontvangen zodat ik in vrijheid kan gesteld worden. Nu ben ik in Marokko. Ik begreep er niets van. Ik vroeg de agenten: “Laat me de uitspraak van de rechters zien. Ik heb nog niet de beslissing dat ze mij willen overbrengen naar Marokko. Ze beantwoorden: “Nee, we hebben de arrest, het is negatief”.  Ik zeg: “Laat zien”. Ze zeggen: “Nee”. Er waren bijna 7 politieagenten bij me. Stel je voor! 7 politieagenten. 
Een van hen zei: “Je gaat terug”. Ik zei: “Nee!” Ik begon te schreeuwen. Ik zei: “Ik heb mijn medicijnen niet ingenomen. Ik voel me niet goed.” Hij belde de dokter op het vliegveld. De dokter kwam gewoon en gaf me een kleine pil. Hij zei, “Leg het onder je tong, zoals dit. En je kalmeert.” Dat is alles. Ik geef  hem het medisch certificaat van het centrum. Hij nam een foto op. En dat is alles. Als ik op het vliegtuig stap, staan er drie agenten bij de deur, en twee zitten er, één rechts, en één… Ik weet het niet, ik ben net een crimineel. Ze gaan reizen met een crimineel. 

Transcript van getuigenis 2
Nu wil ik graag met journalisten praten over mijn situatie. Ik ben 5 maanden in het gesloten centrum verbleven. Ik droom dat ik op een dag mijn vrijheid zal hebben. Ze hebben me bevrijd, ze hebben me overgeplaatst naar Marokko. Vrijheid is: overplaatsing naar Marokko. Het is er niet.

Ce contenu a été publié dans Audio testimonies NL, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.