Charter “Channelmigrants” naar Europa

31/08/2020

UITWIJZEN : UK haast zich om Channel migrants over het Kanaal met Charters te deporteren.

Dossier over de nieuwe golf van chartervluchten naar Frankrijk, Duitsland en Spanje die mensen die het Kanaal oversteken in kleine bootjes nu worden uitgezet! De volgende vlucht staat gepland voor 3 september.

Samengesteld door Calais Migrant Solidarity, Corporate Watch en vrienden.

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich vooral zorgen over het aanpakken van migranten die het Kanaal oversteken in kleine bootjes en reageert zoals altijd op de paniek die door de Britse roddelbladen wordt verspreid.

Onderdeel van haar strategie is een nieuwe golf van massadeportaties: chartervluchten, specifiek gericht op mensen die het Kanaal oversteken, naar Frankrijk, Duitsland en Spanje. Tot nu toe hebben er twee vluchten plaatsgevonden, op 12 en 26 augustus. De volgende is gepland voor 3 september. De twee recente vluchten hebben zowel in Duitsland (Düsseldorf) als in Frankrijk (Toulouse op 12, Clermont-Ferrand op 26) tussenlandingen gemaakt. Een andere vlucht was gepland voor Spanje op 27 augustus – maar die werd geannuleerd nadat de advocaten erin geslaagd waren om iedereen uit het vliegtuig te krijgen.

De massale deportaties, die haastig werden uitgevoerd door een paniekerig ministerie van Binnenlandse Zaken, waren bijzonder wreed en kunnen ernstige juridische onregelmatigheden met zich meebrengen. Dit verslag vat samen wat we tot nu toe weten na gesprekken met een aantal gedeporteerden en andere bronnen.

Het omvat :

  • Achtergrond: De Calais-bootovertochten en de overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk om deze te stoppen.
  • In het Verenigd Koninkrijk: Yarl’s Wood omgebouwd tot een centrum voor mensen die het Kanaal oversteken; Britannia Hotels; het Brook House detentiecentrum, nog steeds even bruut als altijd.
  • Vluchten: Gedetailleerd schema van de charter van 26 augustus naar Düsseldorf en Clermont-Ferrand.
  • Wie is er aan boord? Vluchtelingen, inclusief minderjarigen en gemartelde mensen.
  • Termijn bij aankomst: Personen die in Duitsland en Frankrijk aankomen en niet in staat zijn om asiel aan te vragen, krijgen onmiddellijk uitzettingsdocumenten.
  • Juridische kwesties: gebruik van de Dublin III-verordening om de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen te ontlopen.
  • Is het onwettig?: de haast van het proces leidt tot veel onregelmatigheden.

Version engl : https://corporatewatch.org/cast-away-the-uks-rushed-charter-flights-to-deport-channel-crossers/

FR: https://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/2020/08/31/sen-debarrasser-le-royaume-uni-se-precipite-pour-expulser-par-vols-charters-les-personnes-qui-traversent-la-manche/

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Migranten in transit, Migratiepolitiek. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.