Collectieve deportatie “Dublin” van Groot-Brittannië naar België deze 22/1O/2020

UODATE 21/10/2020 21H30: départ 22/1O Stansted airport 8.45 am, arrived Brussels airport 9.45 am:


Groot-Brittannië stuurde migranten per charter terug naar hun land “Dublin” in Europa.

Er zijn al verschillende charters georganiseerd naar Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje… in de afgelopen 2 maanden.

Er werd ons geadviseerd dat een charter op 22 oktober 2020 mensen in België zou afzetten, en dan verder zou gaan naar Duitsland en Roemenië om anderen te afzetten.
De toekomstige gedeporteerden gesorteerd door de administraties bevinden zich momenteel in een gesloten centrum in GB (Brookhouse).Ze werden geidentifieerd op basis van hun fingerprinting of asiel aanvraag als Dublin.

Zij hebben geen toegang tot de buitenwereld en zijn dus niet in staat om zich wettelijk te verzetten tegen hun uitzetting.

Verenigingen proberen informatie te verkrijgen binnen het centrum en advocaten te waarschuwen om deze uitzettingen te annuleren, vaak met succes.
https://movementforjustice.co.uk/

De strategie van de Home Office maakt deel uit van een politieke spel tussen Groot Britannie en Europa :  De migranten worden gegijzeld voor 01/01/2021, het begin van de Brexit, wanneer de Dublins zonder overeenkomst met Europa niet van toepassing meer  zouden worden in het Verenigd Koninkrijk!

Deze week hopen we te weten te komen in welke luchthaven de tussenstop in België zal plaatsvinden en we stellen een ‘onthaalcomité’ voor. We hopen dat onze autoriteiten hen rechtstreeks zullen vrijlaten  zoals in de andere Europese landen en zullen bellen om hen op te halen bij hun aankomst…

Helaas kunnen ze naar een gesloten centrum worden gestuurd, te beginnen met een isolement vanwege Covid. Zonder onmiddellijk contact kan de tijdslimiet voor een beroep tegen de opsluiting overschreden worden.

Als u migranten kent die  in het Verenigd Koninkrijk zijn aangekomen, recentelijk of niet,  houd dan contact met hen, laat hen uw telefoonnummer onthouden (+32 …), laat hen u waarschuwen als er een risico is op uitzetting naar hun land Dublin, en vooral als het België is. Meestal gooien ze hun téléphoon weg bij aankomst, om te vermijden dat alle gegevens worden nagekeken.

In geval van problemen, waarschuwt gettingthevoiceout@riseup.net.

NOBORDER

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Migranten in transit, Nieuws van elders. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.