Collectieve uitzetting naar Kinshasa op 19/02/2014: Update

UPDATE:

O5/03:D. werd verdreven via de collectieve vlucht naar Kinshasa op 19/02/2014:
Ze waren met 38 in de militaire vlucht. Velen kwamen uit andere Europese landen (onbevestigde Frontex-vlucht). Bij zijn aankomst in Kinshasa werd hij een paar uren vastgehouden op de luchthaven, dan vrijgelaten na betaling van een hoge borgsom door zijn vader. Maar na 3 dagen arresteerde de politie hem bij zijn thuis. Ze beweerden dat hij een “strijder” was. Hij bracht dan weer 5 dagen door in de cel van de geheime dienst, voordat hij op borgtocht werd vrijgelaten. Hij is nu zeer bang en verbergt zich. Hij heeft slechts heel weinig nieuws van zijn vrienden. Velen zijn verdwenen, anderen zijn op de vlucht in buurlanden. Zijn vrouw is Belgisch, woont in Brussel en moet binnenkort bevallen. Ze vraagt hulp om de vader van haar kind terug te vinden.

24/02: Ze waren met 38 Congolesen op de vlucht waarvan 7 uit de gesloten centra in België. “Het was heel,heel hard”. De meerderheid van hen zijn nog in detentie in Kinshasa na 5 dagen!

19/02: Het vliegtuig is deze morgen om 9 uur vertrokken met volgens onze bronnen 7 Congolese mannen. Het schijnt dat deze vlucht speciaal was voorzien om o.a. Micheline , de vrouw die vorige zaterdag reeds moest uitgezet worden, proberen uit te zetten: ze werd in de loop van de nacht gehospitaliseerd en is niet uitgezet!

18/02 20 uur : telefoon van een gevangene: er zijn gevechten in de isoleercellen en ambulances

We vernemen dat er morgen (woensdag) een collectieve uitzetting naar Kinshasa zal plaatsvinden.
In 127 bis zitten er momenteel 6 personen in het cachot: 5 mannen en een vrouw (de vrouw die zaterdag een mislukte uitzettingspoging heeft ondergaan).
Anderen zouden vanavond overgebracht worden naar 127bis.
Het vertrek van de militaire vlucht is gepland deze woensdag 19/02 om 10u ‘s morgens.
Velen onder hen zijn reeds maanden opgesloten en staan algemeen bekend als politieke opposanten, zelfs al weigert het CGVS hen te geloven.
Hun ontvangst in Kinshasa zal niet mals zijn, zoals ook te lezen in het artikel van The Guardian.
Een “top secret” document dat circuleert onder de politie en de veiligheidsverantwoordelijken van de DRC beweert dat de personen die uitgezet worden vanuit het Verenigd Koninkrijk riskeren van gefolterd te worden bij hun aankomst in Congo.
Lees :  : http://www.theguardian.com/uk-news/2014/feb/16/congo-torture-asylum-seekers

De vraag rijst of het om een Frontex-vlucht gaat, en of er nog andere Congolezen naar 127bis gebracht worden om op deze vlucht gezet te worden!

Gebruiksaanwijzing voor collectieve vluchten

http://www.gettingthevoiceout.org/gebruiksaanwijzing-voor-collectieve-vluchten/

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.