Collectieve uitzettingen : industriële uitzettingen,onder toezicht van Maggie en Europa (Frontex)

21/11/13 – Een collectieve deportatie naar Oost-Europa vond plaats. Op 20/11 in de late avond werden een tiental mensen naar het gesloten centrum 127bis gebracht en in isolatie gezet. De volgende dag vroeg in de ochtend, werden ze in politiecombi’s overgebracht naar de luchthaven, en gedeporteerd.

4/12/2013: Collectieve uitzetting naar Congo –

52 Congolezen stonden op de lijst van Vreemdelingenzaken. 30 van hen werden op de collectieve vlucht gezet. Uit de verschillende getuigenissen blijkt dat de meesten bij aankomst in Kinshasa eerst ondervraagd werden en daarna vrijgelaten. De autoriteiten hebben alle paspoorten in beslag genomen. De meesten wachten nog steeds in Kinshasa op de teruggave van hun paspoort, vaak verborgen uit vrees voor verdere represailles.

Een van hen, een Angolese man, blijft rondzwerven in Kinshasa. Het is onmogelijk voor hem om zonder paspoort naar zijn land terug te keren.

Informatie over het lot van de gedeporteerden blijft zeer versnipperd: de contacten die we hebben met familieleden zijn zeer terughoudend geworden. We hebben de indruk dat ze niet durven spreken. De gedetineerden die zich niet op de collectieve vlucht bevonden, worden momenteel een voor een met chartervluchten uitgezet.