Covid in het gesloten centrum van Brugge: getuigenis en update

Closure of business bcause of the coronavirus outbreak

Update gesloten centrum van Brugge:

19/12/2020: Ze zijn enorm bang…

In het centrum van Brugge werd een vleugel gesloten omdat er te veel COVID-positieve gevallen waren. Alle gevangenen werden overgeplaatst in andere centra.
In de enige overgebleven vleugel zijn ze met 7. Een van hen is vandaag positief getest en werd in isolatie geplaatst. De resterende gevangenen moeten voor een vierde keer opnieuw worden getest. Een andere gevangene is diabetisch en is erg bang omdat hij meer risico loopt.
36 personeelsleden zijn positief getest en afwezig. Ze werden vandaag geëvacueerd in busjes. Chauffeurs van de Dienst Vreemdelingenzaken werden opgeroepen om als bewakers op te treden. Een directeur van het centrum schortte de videocontacten op omdat “te veel hanteringen, gezondheidsrisico”…
Ze wacht maandag op richtlijnen uit Brussel om te weten wat ze moet doen.

“Ze zijn overgeplaatst om anderen in andere centra te besmetten?” “FREE US PLEASE.”

20/12/2020: De laatste zeven gevangenen in het centrum zouden morgen 21/12 worden verplaatst naar een andere gesloten centrum…

SLUITING VAN ALLE GESLOTEN CENTRA

______________________________________________________________________________

De gevangenen bellen ons

Op 11 /12/2020: gedetineerden van het gesloten centrum van Brugge krijgen de informatie dat 2 gedetineerden Covid Positief zijn getest. Alle gedetineerden worden getest. De gevangene waarmee we in contact zijn weet niet of het personeel getest is en heeft vragen! “Ik denk dat het personeel dat ook doet, maar ik weet het niet.”

13/12: Zij worden geïnformeerd dat 6 gevangenen en 5 personeelsleden positief zijn getest (blok A B).
Een gevangene van een niet-geïnfecteerde vleugel klaagt dat de bewaker “werkt met personeel dat nog niet getest is en geen mededelingen heeft gedaan aan de gevangenen”.

14/12,17h20: Een gevangene in quarantaine, 6 geïnfecteerd in zijn AB-vleugel, zijn chef geïnfecteerd, 12 personeelsleden!
Gevangenen zijn niet tevreden. Ze denken eraan om de derde Covid-test te weigeren. zij vinden het gebrek van communicatie van de direktie schandalig.

AUDIO Getuigenis hier FR

“Het enige wat we tot nu toe voor ons hebben kunnen doen, is ons de kleine plastic maskers geven, maar we staan nog steeds in contact met de chefs. Net vandaag hadden we nog twee gevallen onder het personeel die positief waren. De directeur vertelde ons dat we opnieuw moesten worden getest, dit is de derde keer. Misschien zijn we over een week positief. Omdat dezelfde chefs met wie we de biljarttafel delen, de educatieve spelletjes, de tv-kamer, de kaartspellen enzovoort, positief getest woden. met hen hadden we geen beperkingen, want daar is hier niets voor gepland. Dus vragen we dat we worden vrijgelaten. Ik weet niet waarom ze me in het centrum gaan houden als ze weten dat er positieve gevallen van coronavirus zijn die mijn gezondheid kunnen beïnvloeden.

Ik wil echt dat de mensen daarbuiten de realiteit kennen van wat er in het centrum van Brugge gebeurt.

De gezondheidseisen variëren uiteraard naar gelang het profiel. Gevangenen, gemarginaliseerd en onzichtbaar in de media, lijken politici weinig te storen. Achter hun tralies kunnen ze ziek worden, in kleine cellen gepropt worden en geen toegang hebben tot de gezondheidszorg: politici geven er niet om. Sommige levens zijn meer waard dan andere.

Door middel van de verzamelde getuigenissen hekelen we opnieuw de gesloten centra en de abjecte omstandigheden waarin mensen worden vastgehouden. Opgesloten met hun medegevangenen en bewakers die van buitenuit komen en gaan, vrezen de gevangenen ziek te worden: ze worden behandeld met paracetamol, het is onwaarschijnlijk zuurstof krijgen in geval van nood…

De opsluiting brengt inderdaad ernstige schade toe aan de gezondheid, misschien wel net zo erg als de Covid.

Het is tijd om te stoppen met het uitstellen. Open de cellen, vrijheid voor iedereen.


Nederlandse transcriptie van de getuigenis

We zijn in het “centrum voor illegalen” van Brugge. Het bleek dat we in de loop van de voorbije week verschillende positieve gevallen van het coronavirus hadden, waaronder de opvoeders, de gedetineerden, de bewakers ook, en de directeur nam geen maatregelen om ons veilig te houden. In beide groepen zijn er besmette mensen. Vanaf vandaag zijn acht van de chiefs besmet, zes van de gevangenen zijn besmet en twee van de opvoeders zijn besmet. We zijn allemaal twee keer getest in dit centrum, we zijn hier binnengekomen zonder coronavirus omdat we bij de ingang worden getest voordat we de groep binnengaan. We zijn dus twee keer getest en we waren allemaal negatief, en toen brachten de bewakers die naar huis gingen en terugkwamen de corona weer naar binnen. Het enige wat we tot nu toe voor ons hebben kunnen doen is ons de kleine maskers geven, maar we hebben nog steeds contact met de bewakers. Net vandaag hadden we nog twee gevallen onder de bewakers die positief waren. Toen de resultaten binnenkwamen, vertelde de directie ons dat we voor een derde keer in een week opnieuw getest moeten worden, en we weten het niet, misschien zijn we over een week wel positief. Omdat dezelfde bewakers met wie we de biljarttafel, de pedagogische spelletjes en de tv-kamer, de kaartspellen en anderen delen, zijn ze positief getest. Met hen hadden we geen beperkingen omdat er hier niets gepland is in verband daarmee. We hebben geprobeerd om met de directeuren te praten. Vandaag wilde ze niet met ons samenwerken, het enige wat ze ons vertelde was dat we wachten op de derde test om te zien wat voor nieuwe zaken er onder ons zijn. Dan vragen we om vrijgelaten te worden. Ik heb kinderen buiten, ik heb een vrouw buiten, het is waar dat ik domme dingen heb gedaan maar ik heb al betaald voor mijn stommiteiten. Ik weet niet waarom ze me in het centrum houden als we weten dat er positieve gevallen van coronavirus zijn die mijn gezondheid kunnen beïnvloeden. 
 Ik wil echt dat de mensen buiten weten wat er in het centrum van Brugge aan de hand is. 
Gevangenen die besmet zijn, zijn nog steeds in het centrum. We hebben een kamer die ze “medisch” noemen, de medische kamer die 7 kleine kamers heeft. We hebben er ook toegang tot, want als je een aanvraag hebt bij de dokter, dan nemen we je mee. Als je naar de maatschappelijk werkers gaat, dan is het via de medische afdeling waar je doorheen gaat. Ze hadden een van onze broeders 48 uur in de medische kamer en toch is hij vandaag bij de groep gekomen vanuit de medische kamer waar mensen met het coronavirus worden gehouden. Het zijn kleine dingen, maar ze zitten allemaal vast. Er werd hen gevraagd hem daar niet te plaatsen, maar ze hebben hem daar wel geplaatst. Vandaag hebben ze hem eruit gehaald zonder hem te testen om te zien of hij positief is en nu zit hij bij ons in de groep dus er worden geen maatregelen genomen voor onze veiligheid. 
Ce contenu a été publié dans Audio testimonies NL, Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.