DEPORTATIES: VERHALEN VAN VERZET

Oktober 2024

We ontvingen in de loop van vorige maand verschillende (meldingen over) uitzettingen. Het tempo van deze uitzettingen was niet ongewoon, maar wel dat het bijzonder gewelddadige situaties waren. 

Mislukte uitzetting naar Senegal

Op zaterdag 5 oktober hebben twee mannen van Senegalese afkomst een poging tot uitzetting ondergaan. Beiden hadden in het verleden meermaals aanvragen voor internationale bescherming en regularisatie ingediend, en werden voor lange periodes in gesloten centra vastgehouden. De uitzetting van 5 oktober volgde het principe van de “reservetactiek”, waarbij er slechts één stoel beschikbaar word gesteld in het vliegtuig, en de andere persoon in “reserve” wordt gehouden moest de eerste uitzetting mislukken. Voor beiden werden laissez-passer afgegeven door de Senegalese ambassade op 2 oktober, hoewel de ambassade ons tot 4 oktober verzekerde geen laissez-passer te hebben ingediend. 

Beide uitzettingen waren onsuccesvol, en één van de twee personen getuigt over zijn ervaring. Het is zijn derde keer in een detentiecentrum en hij heeft al een vele pogingen tot uitztetting ondergaan. Deze keer, zei hij, was hij er “klaar voor”, probeerde hij de cel waar hij de avond voor de vlucht werd geplaatst met een aansteker binnen te geraken, zodat hij die tijdens de vlucht zou kunnen inslikken. Dit soort wanhoopsdaden, die de vorm van zelfverminking aannemen, komen vaak voor om uitzettingen te voorkomen. Toen hij op het politiekantoor van de luchthaven aankwam, werd hij gefouilleerd en werd de aansteker in beslag genomen. Hij kon echter de metalen veer van een balpen in zijn mond bijhouden. Enkele minuten voor hij werd meegenomen, liet hij dit metalen object zien en deed alsof hij het doorslikte. Vier bewakers hebben zich dan op hem gestort en hielden hem vast bij de keel. Hij verborg het voorwerp in zijn tandvlees en beweerde het te hebben ingeslikt. De politieagenten bedreigen hem vervolgens (misschien uit een gevoel van teleurstelling dat ze hun geplande weekend in Dakar toch niet zouden kunnen doorbrengen), en vertelden hem dat de uitzettingen binnen één of twee weken gewelddadiger zou zijn en dat de onderzoeken beter uitgevoerd zou worden. Hij werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, onderging medische onderzoeken en kreeg röntgenfoto’s, en het object werd hier niet teruggevonden. Hij werd opgesloten in het centrum 127bis en werd dan op zondachochtend naar het gesloten centrum van Merksplas teruggebracht. Sindsdien is hij getraumatiseerd en kan hij niet meer eten of slapen.

We hebben onlangs vernomen dat dezelfde persoon op 29 oktober opnieuw bedreigd werd met deportatie.

Uitzetting van een jonge vrouw naar Ghana

Diezelfde dag, zaterdag 5 oktober, was nog een uitzetting naar Ghana gepland. De jonge vrouw die door de Dienst Vreemdelingenzaken werd uitgezet, zat 8 maanden opgesloten in het gesloten centrum van Caricole, en in Brugge. Ze is 25 jaar oud en ontvluchtte Ghana om een gedwongen huwelijk te vermijden.

Ze werd de dag ervoor in isolatie (cachot) geplaatst en al haar bezittingen werden in beslag genomen. Op de dag van haar deportatie, 5 oktober, weerklonk haar geschreeuw en zagen mensen hoe ze zich worstende in het politiebureau op de luchthaven. Omdat ze hierna niets meer van zich liet horen, gingen haar medegevangenen in hongerstaking om te weten wat er met haar gebeurd was. We beschreven de situatie in een persbericht*.

Op maandag 7 oktober kon ze eindelijk contact opnemen met haar psycholoog, die dan werd geinformeerd over haar uitzetting en aankomst in Ghana. Ze werd gerepatrieerd zonder dat haar psycholoog op de hoogte werd gebracht.

* https://www.gettingthevoiceout.org/hongerstaking-door-vrouwen-in-het-gesloten-centrum-van-brugge/

Collectieve vluchten naar Nigeria en Marokko

Eind september werden 30 personen van Nigeriaanse afkomst uit verschillende gesloten centra uitgezet in een collectieve vlucht.

Collectieve vluchten zijn vluchten die speciaal voor uitzettingen gecharterd worden, en vanuit de militaire luchthaven van Melsbroek vertrekken.

We werden ook op de hoogte gebracht van collectieve uitzettingen naar Marokko. Op 5 oktober werden 8 gedetineerden van Marokkaanse afkomst, die vastzaten in Merksplas en 127bis, samen gedeporteerd met een “speciale vlucht”, waarschijnlijk een groepsvlucht.

Poging tot uitzetting van een jonge Palestijnse man

Op 13 oktober werd een poging tot uitzetting van een jonge Palestijn afgebroken. De dag voor de uitzetting verwondde hij zich aan zijn hoofd en moest hij worden onderzocht in het ziekenhuis. Zodra hij echter terugkeerde naar het centrum, kwam de beveiliging hem om 4 uur ‘s ochtends uit zijn cel halen om hem naar het vliegtuig te begeleiden.

Eenmaal op de luchthaven verzette hij zich tegen zijn uitzetting en werd hij teruggebracht naar het gesloten centrum 127bis. Op de dag van de uitzetting kwamen een vijftiental mensen uit heel België naar de luchthaven om te protesteren tegen deze gedwongen uitzetting.

De jongeman dreigt nog steeds uitgezet te worden. Hij bevindt zich in een zeer kwetsbare psychologische toestand. Er loopt een nieuwe aanvraag voor internationale bescherming.

We hebben een uitgebreid artikel over dit onderwerp geschreven**.

** https://www.gettingthevoiceout.org/poging-tot-uitzetting-van-een-palesteinse-jonge-man/

Twee begeleide uitzettingen op dinsdag 29 oktober naar Dakar en Conakry

Een man die 6 maanden vastzat in een gesloten centrum, in Brugge en daarna in Merksplas, werd op 29 oktober uitgezet naar Guinee. Hij woont al 5 jaar in België. De Guinese ambassade gaf een laissez-passer in een ongebruikelijk formaat af, wat leidde tot talrijke contacten met de ambassade en een demonstratie voor de ambassade op donderdag 24 oktober. De ambassade weigerde de deelnemers uit de demonstratie te ontvangen om het over de afgave van de laissez-passer te hebben.

Op dezelfde dag werd ook een poging gedaan om een man van senegalese afkomst uit te zetten naar Dakar. Het is de derde keer sinds 2021 dat hij in een gesloten centrum opgesloten is en hij kan het aantal keren dat hij naar het vliegveld is gebracht voor uitzettingspogingen niet meer tellen.

Andere deportaties die niet vergeten zullen worden

Verschillende mensen van Eritrese afkomst werden in de afgelopen weken gearresteerd in het kader van de Dublinprocedure. Sommigen verbleven maar kort in een gesloten centrum en werden snel uitgezet naar Polen.

Na twee afgewezen asielaanvragen onderging een vrouw, die vastzat in Holsbeek, op 8 oktober een uitzetting naar haar geboorteland Kameroen. De piloot van het vliegtuig liet haar uiteindelijk van het vliegtuig uitstappen en ze werd die dag niet uitgezet. Ze ontving ondertussen een nieuw ticket en is erg bang.

Op 18 oktober werd geprobeerd om een man die al bijna 6 maanden in Caricole vastzit uit te zetten naar Ivoorkust. Dit is al zijn derde uitwijzingspoging, met politiebegeleiding. Hij is niet van Ivoriaanse afkomst en kent niemand in het land. Hij werd uitgezet. Sindsdien hebben we niets meer van hem gehoord.

Deze zaterdag werd een man voor de derde keer uitgezet naar Nigeria, met een tussenstop in Istanbul. Hij woonde al enkele jaren in België en had geen kennissen meer in Nigeria. Ook hij werd uitgezet.

Op zondag 3 november werd een man uitgezet naar Kameroen. Hij zat al 14 maanden in een gesloten centrum en had de volgende dag (maandag 4 november) een afspraak bij de rechtbank in verband met zijn mogelijke vrijlating. Uiteindelijk werd hij uitgezet.

De constante dreiging tot uitzetting weegt zwaar op de gedetineerden, het geweld en de druk die ze ondervinden binnen de centra drijft hun tot het uiterste. Gedetineerden worden ertoe geleid zich te verzetten op manieren die voor hun gevaarlijk zijn, zoals het inslikken van voorwerpen of andere vormen van zelfverminking. Dit toont ook aan hoe gevaarlijk een uitzetting voor de persoon zou zijn, zowel door het politiegeweld tijdens de uitzetting als door het geweld waaraan ze in het land van bestemming blootgesteld dreigen te worden. 

Solidariteit met mensen in detentie!

Stop uitzettingen!

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.