Audio : Een complex waarin ze je als straf 24 uur opsluiten zonder eten of drinken (FR)

Getuigenis over anderhalve maand in centrum 127bis. Bij hongerstaking met bestraffing afgedreigd. Twee pogingen tot uitzetting. Maar nooit informatie over wat komen gaat. Deze persoon maakt deel uit van een wachtende reservegroep met eenzelfde nationaliteit. De advocaten worden niet ingelicht bij uitzetting.

Beluister het interview (FR) :

Un bloc où on t’enferme vingt-quatre heures ok

Voor de moment is het hier echt klote en het gaat niet goed omdat mensen hier zitten zonder naar buiten te mogen.

Je mag buiten maar niet lang?
Inderdaad niet lang. De levensomstandigheden zijn echt verschrikkelijk.

Zit je er al lang?
Ja, zo goed als anderhalve maand. Ja, dezelfde plaats. Zelfs hier zeggen de mensen in hongerstaking te gaan opdat het beter zou worden. Er zijn echter zieke personen die moeten eten om hun medicatie in te nemen.

En zijn jullie dan begonnen met de hongerstaking of niet?
We zijn er mee begonnen maar men zei ons dat als we het hier deden, ze de politie zouden oproepen. En daar, als je in afdeling vijf terecht komt, waar ze mensen isoleren… Je zit daar 24 uur zonder eten of drinken, met niets…

Maar er bestaat dus een afdeling waar mensen als straf 24 uur zonder eten of drinken worden opgesloten?
Ja, zelfs als je afspraak hebt om te vertrekken, bijvoorbeeld met je advocaat of de mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken, of een vlucht hebt. Ze willen je er opsluiten… Dat overkwam me twee of drie keer.

Hebben ze je al proberen uitzetten?
Ja, dat hebben ze al twee keer geprobeerd… en je wordt niet geïnformeerd. Ze komen je zeggen dat er een speciale vlucht plaats vindt, vervolgens komen ze met agenten. Zonder zelfs maar te zeggen waarover het gaat, wordt je, met geweld als je niet wil vertrekken, meegenomen. Ik heb zelfs een vriend in mijn thuisland, hij was ziek, in het ziekenhuis zelfs. Ze hadden hem geslagen, geslagen, geslagen… geslagen.

Omdat hij met een speciale vlucht was uitgezet?
Ja, zo goed als dood geslagen.

En is je dat ook overkomen?
Ja, dat overkwam me twee keer, twee keer zeg ik je!

En waarom vertrok je niet met de anderen?
Ze zeiden me dat ik deel uitmaakte van de reservegroep omdat er te veel personen waren. Veel mensen… bijna 17 personen. Ze namen veel mensen samen. Ze proberen ons in centrum 127bis altijd volgens nationaliteit te verzamelen. Als er een voldoende aantal personen is, worden de militaire vliegtuigen klaar gezet en worden die mensen onder dwang terug gevoerd naar Afrika.

Ok, en ze zeiden je dat je op een volgende vlucht gezet ging worden?
In zeker zin ja…

Ze hebben je verder niets verteld?
Nog niet… Ze lichten de mensen niet in. Ze verlenen je geen informatie… Als ik aankwam, vroeg ik asiel aan, ze namen mijn spullen af, ze ondervroegen me een eerste keer. Daarna zeiden ze me dat ik moest wachten op een antwoord. Dat antwoord was een uitwijzingsbevel. Vanaf dat die beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken er is en zo… vanaf dan krijgt je te horen dat je moet vertrekken, en je spullen mee moet nemen…

Dus je werd van Merkplas naar centrum 127bis overgebracht?
Ja.

En in centrum 127bis waren er veel agenten die je kwamen fouilleren?
Ja.

En waarom werd de vlucht afgeblazen? Er was een eerste poging?
Het vliegtuig had een probleem wat maakte dat we de vlucht niet konden maken. Ik werd terug gestuurd.

Dus je zat een nacht langer in centrum 127bis?
…niet waar, het vliegtuig kon niet zo’n problemen hebben. Misschien wilden ze mensen verzamelen, veel meer mensen meenemen.

En hebben ze je advocaat ingelicht toen ze je wilden uitzetten?
Nee, ze sturen je geen advocaten, maar als je terug bent, dan zeggen ze dat je je advocaat mag bellen.

En zijn er nu nog veel Guinezen in het centrum?
Ja, er zijn er veel waar ik zit. We zijn met drie Guinezen… het is hier namelijk groot. Er zijn daar afdelingen, een, twee…

Je weet niet wie er in de andere afdelingen zit?
Inderdaad, de anderen zitten daar. En je kan hen niet ontmoeten. Als wij buitengaan, komen zij terug en als zij buitengaan komen wij terug… Zo is het…

Ce contenu a été publié dans Audio testimonies NL, Getuigenissen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.