Februari 2021 De dubbele straf gaat door en er komen nieuwkomers bij!

Sinds onze laatste publicatie over de situatie ( hier ) is er niets veranderd voor degenen die het slachtoffer zijn van “dubbele bestraffing”. Dezelfde “dubbele straf” staat hen te wachten, maar ze weten niet waarop ze precies wachten. Zij worden van centrum naar centrum verplaatst naar gelang de covid- situatie in de centra. Het gesloten centrum in Brugge is gesloten, omdat het merendeel van het personeel positief is getest en in quarantaine is geplaatst. Getuigenissen hier:  De 14 Brugse gevangenen werden overgebracht naar Merksplas en 127 bis. Om vervolgens, na een week, weer terug naar Brugge te worden geplaatst. Een leuk stel vrienden die deze tirannie al maanden meemaakt.

Momenteel zijn ze erg gestrest en moe. Op 3 februarie stuurden zij ons dit bericht:
Er zijn sinds een week verbouwingen aan de gang, daarom is een vleugel overgeplaatst naar een andere. We zijn met z’n tienen en hebben weinig toegang tot de toiletten. We moeten namelijk toestemming vragen om naar het toilet te gaan. Gedurende de dag worden we overgebracht naar de andere kant en voor de nacht moeten we weer terug. We zijn het zat, we willen praten met het management, we vragen om overplaatsing, we weigeren de vleugel te verlaten.

Drie van de langgestrafte “dubbele straf” gevangenen werden per privéjet met escorte uitgezet naar de Democratische Republiek Congo, het enige niet-Europese land dat dergelijke uitzettingen momenteel lijkt te aanvaarden. We moeten ons afvragen of er (geheime) akkoorden bestaan tussen België en hun voormalige kolonie de DRC: ( oproep hier)

Nieuwe arrestaties

Anderzijds zijn er aanzienlijk meer mensen die in en uit de centra gaan. Migranten zonder papieren uit Oost-Europa worden meestal op de openbare weg gearresteerd, opgesloten en na een paar dagen, vaak zonder dat zij de tijd krijgen om een advocaat in te schakelen en tegen hun arrestatie in beroep te gaan, per vliegtuig teruggestuurd naar hun land van herkomst (Albanië, Servië, Roemenië, …).

Een andere verandering is dat er meer “ongedocumenteerden” en/of “transitmigranten” worden gearresteerd in de steden, op de stations of bij hen thuis, omdat zij ongedocumenteerd zijn.
Zo meldde een gedetineerde ons op 08/02/2021 dat ze in één van de blokken in Merksplas in een paar dagen het aantal gedetineerden van 10 naar 20 mensen verdubbelden en van 2 naar 3 personen per kamer. Dit alles ZONDER MASKERS! Ze zijn erg bezorgd.

Komt er een terugkeer naar massa-arrestaties van migranten en mensen zonder papieren?

Aangezien de situatie niet verbetert, doen wij een oproep tot steun om hun getuigenissen te verzamelen en zo de strijd in de gesloten centra te ondersteunen.

Stop deportaties
Neen aan gesloten centra!

En Twee gescheiden oproepen voor financiele steun:

-DE STRIJD TEGEN GESLOTEN CENTRA EN GRENZEN ondersteunen

De strijd tegen gesloten centra, deportaties en grenzen (verspreiding van folders, plakken van affiches, publicaties, evenementen, logistieke uitwerking, diverse acties, preventie van repressie) vergen zowel energie als financiële middelen.
Wilt u ons financieel ondersteunen? Doneer dan, of beter nog, stel een doorlopende opdracht in op :

Collectif Contre Les Expulsions
Banque Triodos: BE 13 523045586439
Communicatie: Soutien aux luttes

Verspreid de boodschap om je heen! Dank u wel!

-OPLADEN VAN DE TELEFOONS voor gedetineerden in gesloten centra

We ontvangen veel verzoeken voor het opladen van telefoons van mensen die in gesloten centra worden vastgehouden. Vaak is hun telefoon de enige manier om contact op te nemen met de buitenwereld, of het nu gaat om hun familie, vrienden, advocaat of om publiekelijk te informeren over hun situatie.
Of hun arrestatie nu plaatsvond onderweg tijdens hun migratiereis, in hun huis. Of hun familie en vrienden hier zijn of in hun thuisland, het is cruciaal voor hen om hen te kunnen waarschuwen en met hen te communiceren. Zonder uw steun zouden ze daartoe vaak niet in staat zijn.

U kunt deze gedetineerden steunen door een Lycamobile van 10 euro te kopen bij uw kruidenier, nachtwinkel of boekhandel. Stuur ons de pincode die op de herlaadbeurt staat, per e-mail op gettingthevoiceout@riseup.net of per SMS op 0032(0)484026781. Wij sturen dan de code naar de gedetineerden die er om gevraagd hebben. Als het voor u gemakkelijker is, kunt u ook betalen, of nog beter een doorlopende opdracht van 5, 10, 20 euro of meer instellen op de speciaal daarvoor gecreëerde bankrekening:

Collectif Contre Les Expulsions
Banque Triodos BE58 5230 8016 1279 BIC: TRIOBEBB
Communicatie: Lyca

Verspreid de boodschap om je heen! Dank u wel!

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.