Gesloten centra – oktober 2020: woorden van gevangenen en oproep voor telefoonherlaadkaarten


Ondanks de beperkte bezetting in de gesloten centra zijn de spanningen hoog: conflicten onder onder de gedetineerden, repressie en racisme door het personeel, politieoptreden, opsluiting, overplaatsingen, leed, weerspannigheid, enz. De meeste retainees zijn zogenaamde ‘dubbele straffen’, maar bovendien worden meer en meer opnieuw asielzoekers gearresteerd in open centra en migranten op doorreis op straat. Zij worden vastgehouden met het oog op hun uitzetting naar hun “land van herkomst” of “Dublinland”. De opsluitingen worden extreem lang, een jaar voor sommigen, vanwege de onmogelijkheid om uit te zetten naar verschillende landen; wat de spanningen deels verklaart. 

Herinnering: telefoonnummer om te bellen in geval van aanhouding: https://www.gettingthevoiceout.org/mode-demploi-en-cas-darrestations-en-belgique-11-08-2020/.

UITSPRAKEN van gedetineerden:     

  •     Van vaders: 

 – “dit is geen dubbele straf, het is drievoudige straf: gevangenis, gesloten centrum, scheiding van mijn kinderen. Ik geloof niet meer in gerechtigheid.    

– “Er zijn hier veel vaders: waarom nemen ze kinderen af van hun vaders  die ze hard nodig hebben?”     

  •       Racisme en Repressie      

– “Dit is niet het gesloten centrum van Brugge, dit is het Vlaams Belang”. 

– “Ze houden niet van Arabieren. Ze zetten de airco te hoog aan, het is erg koud, ze doen het expres”.     

– “Al het personeel is medeplichtig aan de Dienst Vreemdelingenzaken”. 

– “Echte gevangenis”       

– “Het is hier verschrikkelijk, we bestaan niet meer”.       

– “De sociaal assistent vertelde me dat ik teruggestuurd zou worden naar het land dat klaar is om me te accepteren”.   

– Veel racisme. Een bewaker is bijzonder gewelddadig en racistisch, zeer provocerend. 

– 10 bewakers slaan me: “Ik ben niet oké, ik ben al 3 dagen ziek. Ik heb de bewaker gebeld om hem te vertellen dat ik een dokter nodig had. Hij bleef 30 seconden, zelfs niet. Hij zei me dat het niet mogelijk was om naar de ziekenboeg te gaan tot de dag erna om 10:30 uur.”     – Woorden van een bewaker “Het is hier geen hotel, FUCK YOU!”     

  •       Detentievoorwaarden  

    -“Douches zijn walgelijk, niet genoeg eten, bewakers zijn racistisch.”     – “Ik wil dat er een persartikel wordt geschreven over de situatie en de leefomstandigheden in het centrum.”

  •      Interne spanningen

  – “Ik stond op om het licht aan te doen en met hem te praten, maar hij werd bang… hij rende naar buiten, hij dacht dat ik hem ging slaan, hoewel ik gewoon met hem wilde praten. Hij kwam terug met 8 jongens (co-retainees), 4 van hen hielden me vast terwijl de anderen me sloegen. Ik voel me erg slecht, ik heb overal blauwe plekken.”    

  •      Hoop en wanhoop    

– “Ik voel me slecht, ik wacht al 12 jaar en heb mijn leven verloren, ik ben 38. Ik heb geen tijd meer! Vandaag voelde ik me slecht, ik stootte mijn handen tegen de muur en de verwarming, ik krabde scheermesjes op mijn armen, ik kan er niet meer tegen. Ik ben ziek (buikpijn), op de ziekenboeg hebben ze me net een pil gegeven maar het werkt niet, wat is dit? Sinds mijn tijd in de gevangenis ben ik al in 4 centra geweest, het is te veel! Ik heb hier mijn leven verloren. Ik denk veel na, ik wil weg. Ik wilde een normaal leven leiden, ik heb het geprobeerd maar overal weigeren ze ons documenten te geven en dan vragen ze zich af waarom we illegale dingen doen om te overleven. Ik wil hier graag weg, maar ze geven me geen tweede kans. Ik wil gewoon een normaal leven leiden”.     

– “Als ik hier wegkom, wil ik documenten hebben, zelfs alleen de oranje kaart, zodat ik kan werken, studeren en trouwen. Als ik zonder papieren wegga, weet ik niet meer wat ik moet doen, mijn leven is voorbij.”        

-“Blijf me alsjeblieft bellen, ik weet niet wat ik zal worden, ik heb echt hele duistere gedachten.”     

– Het is als een gevangenis. Ik heb nooit iets verkeerds gedaan, wat heb ik gedaan om hier te zijn? Ik ben hier alleen maar omdat ik een Dublin ben. Ik moet veilig zijn(…)       

– Het enige wat ik wil is dat ze me terugbrengen naar Nederland, waar ze me asiel hebben verleend.      

Art over  dubbele straf in Frankrijk https://www.streetpress.com/sujet/1601975896-prison-centre-retention-double-peine-etrangers-sans-papier       -« Dat mag niet zo blijven. het zijn echte folteringen !!!!! »

Oproep voor het opladen van de telefoon voor retainees in de gesloten centra

We worden momenteel overspoeld met verzoeken voor het opladen van telefoons van mensen die in gesloten centra worden vastgehouden. U kunt ze ondersteunen door 5 of 10 euro Lycamobile oplaadbeurten te kopen in uw kruidenierswinkel, nachtwinkel of boekhandel.  U hoeft ons alleen maar de pincode te sturen die op de herlaadbeurt is geschreven naar onze e-mail om de factuur(a)riseup.net of per SMS op ons mobiele nummer 0032(0)484026781 te ontvangen. Wij sturen dan de code naar de retainees die om een herlading hebben gevraagd en stellen hen in staat om met ons en de buitenwereld in contact te blijven. Als het voor u gemakkelijker is, kunt u ook 5, 10, 20 euro of meer (!) betalen of nog beter een doorlopende opdracht geven op de volgende bankrekening: Collectif Contre Les ExpulsionsBanque Triodos BE58 5230 8016 1279 BIC: TRIOBEBB
Verspreid het woord aan uw vrienden en kennissen. 

DANK JE namens hen

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Migranten in transit, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.