Getuigenis gekregen: Afghaanse vrouw in een gesloten centrum

Ontvangen van een bezoeker op 01/06/2022
 
 
Mevrouw MS is Afghaan. Zij is gedetineerd in het gesloten centrum voor vrouwen in Holsbeek van 8 april 2022 tot 24 mei 2022, d.w.z. anderhalve maand. Haar echtgenoot is Belg en is met hun drie kinderen teruggekeerd uit Pakistan. De moeder werd aan de grens aangehouden en heeft deze lange opsluiting ondergaan … voor niets.
 
Als echtgenote van een Belg en moeder van een Belgisch kind heeft zij het recht om in België te blijven.  Maar daarvoor moet ze een visum aanvragen bij de Belgische ambassade in Islamabad, Pakistan, want er is geen ambassade in Afghanistan.
 
Om dit visum aan te vragen, heb je een geldig paspoort nodig. Maar sinds de Taliban aan de macht zijn, moet je naar hen gaan om dit document aan te vragen. En ze vragen er een hoge prijs voor. België eist ook absurde documenten zoals een bewijs van goed gedrag.
 
In de gewone procedures kan je dat proberen te begrijpen, maar voor een Afghaanse vrouw? Serieus? Onze regering eist dat mensen – vrouwen – hun leven riskeren om de Taliban (een organisatie die nog steeds als terroristisch wordt bestempeld) om toestemming te vragen om het land te verlaten.
 
De Taliban om een verklaring vragen dat iemand geen crimineel is, zou komisch zijn, als het niet zulke ernstige implicaties zou hebben.
 
Als gevolg van de absurditeit van de Belgische bureaucratie werd zij anderhalve maand vastgehouden.
 
Vandaag is mevrouw MS herenigd met haar man en kinderen. Gelukkig maar.
Ce contenu a été publié dans External contributions, Testimonies. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.