Getuigenis: Zes passagiers verhinderen een uitzetting

 

 

Ik vertrok op 17/08/2016 om 06:40 van Berlin Tegel naar Douala via Brussel, waar ik landde om over te stappen op de aansluitende vlucht om 11:00 (de vlucht was voorzien om 10:40). In het vliegtuig zaten er meer dan 200 mensen van diverse afkomst voor deze transitvlucht en ik zat op plaats 14 E. Een tijdje later en gezien de vertraging onverwacht, was er opeens lawaai in het achterste compartiment van het vliegtuig. Het eerste geluid kwam van een migrant die gewurgd en verstikt werd en dan was er het geschreeuw van vrouwen, kinderen en mannen die protesteerden tegen deze onmenselijke behandeling van deze migrant. Toen drong ik me tussen de passagiers door om beter te zien wat er gebeurde en om druk uit te oefenen opdat de migrant niet meer gewurgd zou worden. Net zoals de anderen protesteerde ik tegen die onmenselijke behandeling en eiste dat hij uit het vliegtuig zou vrijgelaten worden. Daarbij had ik mijn telefoon bovengehaald om de feiten te filmen en de beelden te gebruiken als getuigenis (ik heb de video’s en foto’s zelf gefilmd). Een paar minuten later vroeg men dat de boordcommandant orde op zaken kwam stellen in zijn vliegtuig, en toen besliste hij om de migrant niet mee te nemen (ik publiceerde een video op mijn facebookpagina die getuigt van de feiten). Hij vroeg aan alle passagiers om zich te kalmeren en opnieuw te gaan zitten zodat we eindelijk zouden kunnen vertrekken.
Een paar minuten later werden we er op goed geluk uitgepikt 6 personen (waaronder een vrouwelijke schepen uit Kameroen die werd vernederd door de belgische politie en ook mezelf) met een extreem gebruik van geweld, om naar het commissariaat van de luchthaven gebracht te worden om ons, en vooral mij, aan te pakken. De politie graaide zonder omhaal mijn telefoon weg om bepaalde bestanden te wissen. Een paar minuten later bracht men ons naar een ander commissariaat om onze verklaringen op te nemen en daarna werden we gearresteerd (24u) in afwachting van de beslissing van de procureur des konings. Later op de avond bracht men ons twee per twee naar de cel. De volgende dag, ttz de ochtend van 18/08, bracht men ons opnieuw naar het commissariaat waar we werden gehoord en precies om 11u was ik de eerste persoon die geroepen werd om papieren te tekenen in het nederlands wat ik weigerde. We ontvingen enkel een oproepingsbevel om op 1 december voor de rechtbank te komen, zowel ikzelf als de 5 anderen.

En grosso modo zijn we alle 6 beschuldigd van weerspannigheid en zullen we moeten voorkomen op 1 december.

CISPM/Berlin Voix des Migrants.Tresor.
Vidéo:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009438657156&fref=ts

http://www.gettingthevoiceout.org/hoe-een-uitzetting-beletten/

Media:
http://www.lalibre.be/actu/belgique/six-passagers-ordinaires-d-un-avion-empechent-une-expulsion-vers-le-cameroun-57b48d7735704fe6c1da4bdf

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2833014/2016/08/17/Opstand-aan-boord-repatriering-van-vluchteling-in-ons-land-mislukt.dhtml

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Strijdverhalen, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.