Guinea wijst collectieve uitzettingen van hun onderdanen af.

Vreemdelingenzaken had een collectieve uitzetting van Guineeërs georganiseerd met een militaire vlucht op 17 maart 2014. Dit project was een grote flop. Voor het eerst verzette ‭een Afrikaanse staat zich tegen de collectieve deportatie van zijn onderdanen.

Op 17 maart in de ochtend weigerde de Guineese overheid de landing van het militaire vliegtuig in Conakry met aan boord 27 uitgezette Guineeërs. Er werden contacten gelegd tussen Maggie De Block en de ambassade van Guinee in Brussel. Er werden persberichten verstuurd waarin‭ België met de vinger gewezen werd voor het ‬ niet-naleven van de afspraken tussen de Guinese autoriteiten en de staatssecretaris tijdens haar bezoek enkele weken geleden aan Conakry.

De mislukte deportatie veroorzaakte een verstoring in de diplomatieke relaties tussen België en Guinee. François Fall, hoofd van de Guineese diplomatie, verduidelijkte de positie van Guinee over de uitzetting per militair vliegtuig van de 27 Guineeërs. Deze positie kan worden samengevat in drie punten :  
-weigering van collectieve uitzettingen en het verbod er op  
-Guineeërs op Belgische bodem moeten worden geregulariseerd in overeenstemming met de  internationale wetten
-maatregelen moeten effectief getroffen worden ter ondersteuning en herintegratie van de geweigerde asielzoekers of regularisatie-aanvragers.  

Wanneer het over de laissez-passers gaat, de reisdocumenten die essentieel zijn voor een uitzetting,  
herinnert de minister aan de exclusieve verantwoordelijkheid van de Guinese ambassade in Brussel. Een hooggeplaatste delegatie zal binnenkort in Brussel deze procedure op punt komen stellen. Ter herinnering: de uitgezette Guineeërs hadden geen enkel officieel reisdocument.

Het resultaat van de onderhandelingen tussen de ministers zou een akkoord zijn dat afgesloten werd tussen België en Guinee : de‭ ‬deportatie van afgewezen Guineeërs zal van nu af aan uitgevoerd  worden door Brussels Airlines met een maximum van vier personen per vlucht.

In dit geval komen de onderhandelingen neer op een gelijkspel: een punt voor Guinee dat nu collectieve uitzettingen weigert, en een punt voor België dat individueel zal blijven uitzetten.

Er werd reeds‭ een vlucht gepland op 19 maart met 4 personen via Banjul (Gambia) en een andere op 20 maart ‬via Dakar.

Achter deze onderhandelingen gaan mensenlevens schuil die op het spel worden gezet. Deze uitzettingspolitiek, gericht op cijfers, zal de migratieproblematiek niet oplossen.

CRACPE-CRER
18 maart 2014

http://www.africaguinee.com/articles/2014/03/20/immigration-ce-qui-lie-la-guinee-au-royaume-de-la-belgique-enquete-exclusive

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

1 Response to Guinea wijst collectieve uitzettingen van hun onderdanen af.

  1. Ping : Collectieve uitzetting naar Guinee op 28 september 2016 ?? | Getting the Voice Out

Les commentaires sont fermés.