Audio : Ik wil gewoon leven (ENG)

Getuigenis van een Afghaanse man die in centrum  opgesloten zit en riskeert naar Afghanistan gedeporteerd te worden.

Getuigenis hier (ENG) :

[audio:http://www.gettingthevoiceout.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/05/I-just-want-to-live-ok.mp3|titles=I just want to live ok]

Zo, hallo?

Hallo.

Hoe gaat het?

Goed, en met jou?

Goed. Je zit in centrum 127 nu?

Ja.

Wat gebeurt er in het centrum?

Euh, niets goeds. De regels van het centrum zijn te zwaar.

Wat voor regels?

??? Om 9u. sluiten ze de deuren van alle kamers. Ik kom van Afghanistan.

Hoe lang zit je al in het gesloten centrum?

Ik zat in een ander centrum, 2 maanden heb ik daar gezeten. Het was in een luchthaven, in die van Brussel. Dan was ik bang om terug naar mijn land te gaan, en dan brachten ze me naar dat centrum.

Ze hebben je proberen terug sturen naar Afghanistan?

Ja maar ik wil niet want ik heb daar problemen, maar zij zeggen: “That’s life.” Zij hebben enkel documenten nodig, tegenwoordig zien ze de problemen van de mensen niet. Ze zeggen dat ze me de volgende keer naar Afghanistan sturen, maar ik wil niet want als ze me naar Afghanistan sturen heb ik problemen met de Taliban. En een ander probleem is dat als ze me naar Afghanistan sturen, ze me daar zullen opsluiten. Ahmit werd gedeporteerd en zit nu in de gevangenis: ze deporteerden hem en nu zit hij misschien twee jaar in de cel. Daarom trok ik illegaal naar België.

Je zegt nieuws te hebben van Ahmit?

Ja, van Ahmit Ranh.

Hij zit opgesloten nu?

Ja, hij zit nu in de gevangenis in Afghanistan. De Afghaanse overheid liet hem opsluiten. Er is een andere gevangenis, dat is waarom je illegaal naar een ander land vlucht, waarom ze je terug sturen, dat is de reden. Ik wordt ook bedreigd door de Taliban, maar nu dus ook van de kant van de regering: dat zijn 2 problemen voor mij.

En je vroeg asiel aan in België?

Ja, ik vroeg asiel aan in België. Ik vroeg voor de tweede keer sociaal asiel aan, ze zei nee, morgen vraag ik voor mijn leven, want ik wil niet terug naar mijn land, ze hebben geen regels om naar daar terug te sturen. Ik verscheurde het passpoort, ik geef ze er geen.

Hoe zetten ze je terug op een vliegtuig?

Met geweld. Mijn sociaal assistente zegt dat ze je naar Turkije en misschien naar Kaboel sturen.

Ok, dus ze zullen je naar Turkije sturen en dan van Turkije naar Afghanistan. Dat is hoe ze het doen?

Ja.

Weet je waarom ze je willen terug sturen naar Afghanistan, om je weg te werpen?

Nee, ik weet het niet. Vandaag zie ik mijn sociaal assistente, en zij zegt dat ze het niet weet. Als ik het weet, laat ik het weten. Ik wil niet terug naar mijn land. Als iemand problemen heeft, komt die naar hier; als iemand geen problemen heeft, kunnen ze niet naar hier komen. Wat is de reden? De reden dat wij naar hier komen is dat we problemen hebben in Afghanistan. Iedereen weet dat daar een probleem is.

Ja, iedereen weet dat duidelijk.

Ja, maar zij zeggen dat dat bij het leven hoort, dat is de realiteit. Als iemand de waarheid spreekt, geloven ze het niet. Als iemand liegt, wel

Dus je zegt dat je de waarheid sprak en ze je niet vertrouwden?

Ja, omdat ik iets eenvoudigs zei. Ze zeiden dat ze documenten nodig hadden, maar ik heb er geen. Ik heb gewoon een document van de Taliban nodig, een brief.

Dat is zot.

Ja.

Ze zeggen dat je een document van de Taliban of de overheid nodig hebt dat zegt dat je een gezocht persoon bent?

Ja.

Dus, wat je doet is zo snel mogelijk je advocaat bellen om haar te vragen de zaken snel vooruit te laten gaan omdat het zeer belangrijk is.

Ja, dat is zeer belangrijk want de Belgische overheid deporteert mensen. De overheid denkt niet aan de levens van de mensen, er zijn geen mensenrechten. We hebben jullie hulp nodig. Zonder de hulp van de media, kunnen we niets doen. De Belgische overheid sloot me op, ik heb gewoon behoefte aan leven, de Belgische vrijheid. Zij sloten me op, ik bezorg hen een verslag van mijn leven in de gevangenis. Ik keer niet terug naar Afghanistan want heb daar problemen.

Ik zeg je het, bel je advocaat zo snel mogelijk. En je kan ons bellen als je informatie of nieuws hebt. En ik kan je binnen één of twee dagen terug bellen om contact te houden, ok? Om over de situatie te praten.

Ok.

Hartelijk dank.

Bedankt, dag.

Sterkte, geluk gewenst.

Dag.

Ce contenu a été publié dans Audio testimonies, Getuigenissen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

1 Response to Audio : Ik wil gewoon leven (ENG)

  1. Ping : Nieuws uit de gesloten centra, 12 mei 2012 | Getting the Voice Out

Les commentaires sont fermés.