Juridische overwinning tegen ‘illegale’ uitzettingen 2020

“De Belgische staat is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld voor zijn onmenselijke migratiepolitiek.”

In 2017 werden verschillende Soedanezen vastgehouden in onze gesloten centra en werden verschillende van hen illegaal gedeporteerd naar hun “land van herkomst”.

We hebben in 2017 verschillende contacten gehad met een aantal van hen: hier onze post van 2017 over de bezoeken van de Soedanese ambassade in de gesloten centra en Hier

Omwille van de strijd van een aantal in de centra ( hier te lezen), en de steun van sommige gastheren en de juridische druk van moedige advocaten, werden sommigen vrijgelaten, maar vele anderen werden gedeporteerd.

Voor één van hen ,  die werd uitgezet, had hijzelf en zijn advokaten een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en WON de zaak. “Belgische Staat is veroordeeld voor zijn vernederende migratiepolitiek”.

Dit vonnis doet ons niet vergeten dat de Belgische rechtbanken niets gedaan  hebben om deze praktijken te veroordelen.
Deze uitspraak is uitzonderlijk terwijl veel zaken die zeer duidelijk betrekking hebben op ernstige schendingen van de rechten van migranten door ditzelfde Hof onontvankelijk worden verklaard.

We maken ons vooral geen illusies over de impact van dit arrest, evenals over eventuele wijzigingen in de Belgische wetgeving als in de structuren van het staatsracisme.

We zijn blij met deze kleine legale overwinning op deze illegale uitzettingen, maar we zullen de strijd van de gedetineerden tegen ELKE deportatie en gevangenschap blijven steunen.

NIEMAND IS ILLEGAAL
NOBORDER

art van de liga :    “L’État belge est condamné pour sa politique migratoire inhumaine ”    https://www.liguedh.be/letat-belge-est-condamne-pour-sa-politique-migratoire-inhumaine/
La Cour juge en particulier que les lacunes procédurales dont se sont rendues responsables les autorités belges préalablement à l’éloignement du requérant vers le Soudan n’ont pas permis au requérant de poursuivre la démarche de demande d’asile qu’il avait soumise à la Belgique et ont conduit les autorités belges à ne pas suffisamment évaluer les risques réellement encourus par le requérant au Soudan. D’autre part, en éloignant le requérant vers le Soudan en dépit de l’interdiction qui leur en était faite, les autorités ont rendu ineffectifs les recours que le requérant avait initiés avec succès.”

Ce contenu a été publié dans Migranten in transit, Migratiepolitiek, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.