Kronieken van de voortdurende deportaties van vrouwen- 18/01/2014:

Enkele verhalen van vrouwen in de centra:

Er zijn heel wat vrouwen die ons momenteel contacteren om de situatie van hun lotgenoten in de gesloten centra van Brugge en Steenokkerzeel aan de kaak te stellen.

Op 17/01 zijn er 35 vrouwen in het gesloten centrum van Brugge en 30 in Steenokkerzeel.

Ze hebben elk hun eigen verhaal, en een deel van hun leven dat hier is. Ze kunnen niet terug naar huis, met ieder  haar personlijkre reden daarvoor.

Enkele verhalen:

-Een Marokkaanse vrouw woont al 9 jaar in Frankrijk, is 4 maanden zwanger, en zal haar derde poging tot uitzetting ondergaan: De uitzetting werd geweigerd door een dokter in een hospitaal en ze werd teruggebracht naar het gesloten centrum.

– Een vrouw van 80 jaar die Russisch spreekt, is sinds 1 maand opgesloten, en heeft een eerste uitzettingspoging ondergaan! Ze is in zeer slechte gezondheid, beeft over haar hele lichaam, en eet niet.

– Een Kameroenese vrouw is sinds 7 maanden opgesloten. Ze is gearresteerd tijdens een verzoek om dringende medische hulp in Antwerpen: de sociaal assistent van het OCMW kwam naar haar huis in het kader van haar verzoek voor DMH om vast te stellen of dit haar woonst was. Ze werd vergezeld door de politie die de aanvraagster gearresteerd heeft.

– Een Peruaanse vrouw, opgesloten sinds een maand, werd zeer gewelddadig gearresteerd om 5 uur in de ochtend in haar huis in Sint-Joost. Ze weigerde een eerste poging tot uitwijzing; haar hele familie woont hier legaal.

– Een Marokkaanse moeder opgesloten sinds 2 maanden. Haar twee zonen leven in Brussel en zijn Belg. Ze werd gearresteerd tijdens een controle. Ze heeft niets en niemand meer in Marokko. Haar zonen willen haar ten laste nemen om hun moeder dicht bij hen te houden!

– Een Pakistaanse vrouw gearresteerd op haar werk, sinds 2 maanden opgesloten. Ze is sinds 2 jaar in België, trouwde hier en kan niet naar haar land terugkeren. Haar dorp zal zich tegen haar keren. Ze loopt het risico gedood te worden.

– Een Kameroenese vrouw, gearresteerd op de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze heeft 1 jaar doorgebracht in Cyprus waar ze een lijdensweg doormaakte (gesloten centrum, gedwongen prostitutie…). België wil haar terugsturen naar Cyprus (Dublin2).

En twee vrijlatingen:

– Een zwangere vrouw van 33 weken. De vader van het kind woont legaal in België. Ze onderging een eerste poging tot deportatie naar Noorwegen (Dublin2), wat ze weigerde. Vervolgens werd ze vrijgelaten.

– Een vrouw uit Burkina Faso met Italiaanse papieren die in orde zijn, werd vrijgelaten… Toen ze werd gearresteerd, was ze in transit in Brussel. Nu ze vrijgelaten is, weet ze niet waar naar toe, ze kent niemand in Brussel, en heeft geen eigen middelen. Ze wil terugkeren naar haar gastland, Italië. Het was een “vergissing” van de administratie!

En dit alles is maar een glimp van wat er achter deze muren gebeurt… 

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.