LATEN WE DE GESLOTEN CENTRA LEEGMAKEN

23//03/2020
De Dienst Vreemdelingenzaken weigert asielaanvragen, maar gaat door met de uitzetting. 

Op 16 maart 2020, de dag voor de confinement, werden twee Guinezen naar Conakry gedeporteerd.

Een Ethiopiër moest op 19 maart 2020 een derde uitzettingspoging ondergaan. Hij werd naar het vliegveld gereden om daarna weer naar het gesloten centrum te worden gebracht. Noch zijn advocaat, noch hijzelf werden op de hoogte gebracht van de reden van deze uitzettingspoging en de annulering ervan op het laatste moment.

Veel mensen worden nog steeds vastgehouden in de verschillende centra van het land en verschillende advocatenkantoren gedijen om hen vrij te krijgen, hetzij door vrijlatingsverzoeken in te dienen, hetzij door druk uit te oefenen op de Dienst Vreemdelingenzaken.

Al deze retenties zijn illegaal geworden door de wereldwijde gezondheidscrisis, omdat het administratief vasthouden van een buitenlander alleen is toegestaan om hun snelste uitzetting te garanderen. Wanneer, zoals nu het geval is, de uitzetting hypothetisch wordt, zo niet onmogelijk, dan is de bewaring niet langer legaal.

Op 19 maart 2020 verklaarde Maggie De Block dat het aantal plaatsen in gesloten centra  worden verminderd tot 315 plaatsen: 127bis Steenokkerzeel: 60 plaatsen – Caricole : 50 – Brugge : 60 – Holsbeek: 14 – Merksplas: 71 – Vottem : 60 en dat 300 retainees ‘in de volgende dagen’ zouden worden vrijgelaten.

Veel gedetineerden wachten nog steeds op hun vrijlating, die afhangt van de willekeurige beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. Anderen zullen gevangen blijven ondanks de gezondheidscrisis en de onmogelijkheid om hen uit te zetten. 

Wij eisen de vrijlating van iedereen en de definitieve sluiting van de gesloten centra.

Als u een persoon kent die in een gesloten centrum wordt vastgehouden, waarschuw ons dan snel op gettingthevoiceout@riseup.net !
Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.