Nieuwe arbitraire arrestaties aan de luchthaven 30/07/2016

Mevrouw F., van Guinese afkomst, woont al 18 jaar in de Verenigde Staten. Ze verblijft daar legaal, huurt een appartement, en werkt in New York.

Op 03/07 landt ze in België met haar twee dochters van 11 en 12 jaar, om haar oom en andere leden van haar familie te bezoeken. Ze heeft 4000 euro op zak, haar creditkaart, haar vluchtelingenpaspoort afgeleverd in de Verenigde Staten en alle retourtickets voor september. Maar niets verloopt zoals verwacht… F. en haar twee dochters werden gearresteerd onder het voorwendsel van gebrek aan visa, ook al is ze in het bezit van documenten waaruit blijkt dat ze geen visum nodig had om België binnen te komen.

Maar de grenspolitie wil er niets van horen: na 6 uur wachten op de luchthaven wordt ze alleen naar het gesloten centrum Caricole gebracht, terwijl haar oom haar dochters komt ophalen. De Dienst Vreemdelingenzaken wil F. terugsturen naar de VS zonder haar dochters! Bovenop deze absurde en onmenselijke opsluiting, waarbij haar dochters haar werden afgepakt (ze mochten haar eenmaal bezoeken in het gesloten centrum), wordt zij behandeld als een misdadiger, geboeid naar het justitiepaleis gebracht… Ze wil niet gescheiden worden van haar dochters en heeft, op eigen kosten, de retourtickets veranderd voor haar dochters om samen te kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten.

De commissie van de rechten van het kind werd op de hoogte gebracht van de feiten sinds het begin van de arrestatie van F., en haar naam en telefoonnummer werd hen meegedeeld. Een antwoord op 13/07 luidt als volgt: “De familie (moeder en kinderen) verliet de Caricole vorige week voor een terugkeer naar huis” en een tweede bericht op 19/07: “Ik ben eindelijk in geslaagd om informatie over deze moeder en haar kinderen te krijgen. We spreken de Dienst Vreemdelingenzaken aan over de situatie.” Tot hiertoe geen nieuws meer! De commissie van de rechten van het kind is zeer inefficiënt geweest in dit dossier.

En waarom? Waarom deze gretigheid van de grenspolitie en de Dienst Vreemdelingenzaken, die, ondanks alle gezond verstand, en zelfs boven alle begrip, kinderen scheidt van hun moeder en haar opsluit terwijl het duidelijk een toeristisch bezoek aan haar familie in België betreft? Een vrouw die op het punt stond om het Amerikaans staatsburgerschap te vragen: waarom haar en haar kinderen mishandelen, bovendien op kosten van de Belgische Staat!!? Had F. misschien niet de “juiste” kleur, die nodig is om geen argwaan van grenspolitie te wekken?

Voorbeelden van dit type(  http://www.gettingthevoiceout.org/racisme-aan-onze-grenzen-11072016/) vermenigvuldigden zich in de afgelopen maanden. Het is tijd om deze willekeurige arrestaties te beëindigen. Maakt dit deel uit van de acties van de nieuwe “Speciale cel tegen fraude bij asielzoekers”, opgericht door de heer Francken in maart 2016, waarbij de grenspolitie op de luchthaven passagiers arresteert en opsluit bij hun terugkeer uit vakantie? http://nieuws.vtm.be/binnenland/181159-speciale-cel-tegen-fraude-bij-asielzoekers

En in 2014 zelfde uitzetting van een marokaanse familie met 2 kinderen: http://www.gettingthevoiceout.org/een-moeder-en-twee-legale-kinderen-uitgezet-op-11122014/

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.