Nieuws uit de centra: strategie van de angst. Sluiting van een vleugel van het centrum van Vottem / Militaire vlucht naar Marokko.

Allen staan onder druk, de meerderheid durft geen contact met de buitenwereld te leggen uit schrik voor represailles.

Ze voelen zich zeer hulpeloos. Een aantal aanvaardde uiteindelijk, na intimidaties waaraan het personeel hen onderwierp, uitgewezen te worden. De twee vooropgestelde collectieve vluchten naar Congo en Guinee worden als dreigingsmiddel gebruikt.

Vast te stellen is ook dat veel advocaten zich terugtrekken en de mogelijke stappen om hun cliënten vrij te krijgen, niet meer zetten.

Een aantal gevangenen vraagt een grote beweging van buitenuit om hen vrij te krijgen.

 

Gesloten centrum van Vottem

 

Eén van de vier vleugels van het centrum werd gesloten omwille van een gebrek aan personeel! Aanvankelijk voorzag men in 1999 160 plaatsen. Ten gevolge van syndicale acties werd dat cijfer teruggebracht naar 130. Met de sluiting van de vleugel blijven er nu nog 90 plaatsen over. De Luikse verenigingen verheugen zich met de afkeer van dergelijk werk in de Luikse regio.

 

10 dagen geleden mislukte een ontsnapping in het midden van de nacht met hulp van buitenaf.

 

Meneer Mohamed Chatli werd door een omvangrijk escort in het geheim meegenomen naar de luchthaven om op 12 april uitgezet te worden. Het gaat hier over de man waarvan de uitwijzing werd voorkomen door toedoen van een senatrice! Zijn advocaat noch hijzelf werden vooraf verwittigd over die uitwijzing. Hij werd 2 uur voor het vertrek van de vlucht uit het gesloten centrum van Vottem gehaald, zonder twijfel om mogelijke mobilisaties te vermijden. We hebben geen nieuws meer over meneer Chatli, noch over een vriend van hem.

 

Gesloten centrum 127bis

 

Een Irakese gevangene probeerde zijn aders over te snijden met het lemmet van een scheermes ontvangen van de administratie, om zijn uitzetting, voorzien voor morgen, te voorkomen. De agenten (/bewakers ?) kwamen op tijd tussen om te vermijden dat hij aan zijn einde kwam.

 

Een ander persoon zegt dat zijn sociaal assistent hem vandaag (op de vooravond van een eerste uitwijzingspoging) informeerde over een belangrijke wetswijziging: voortaan zal er geen tweede, “vrijwillige” uitwijzingspoging meer zijn, een speciaal beveiligde vlucht zal systematisch ingezet worden vanaf de tweede poging, begeleid van een vijfjarig verbod om het Belgisch grondgebied te betreden. Wederom een poging tot intimidatie van de gevangenen door het sociale personeel van de Dienst Vreemdelingenzaken, dat begint steeds meer op psychische terreur te lijken…

 

Een bus en 2 minibussen arriveerden op 17 april om 5.10u op het binnenplein van het centrum om een groep Marokkanen mee te nemen naar Zaventem. Er waren minstens 8 personen met een andere nationaliteit bij. Het betrof een militaire vlucht.

 

Een Irakees ontsnapte op 16 april tijdens een ziekenhuisbezoek. Deze heer zal zonder twijfel zijn zoektocht naar een gastvrijere omgeving voort zetten.

 

Een Congolees is op 18 april uitgewezen: na verschillende intimidaties aanvaardde hij uiteindelijk zijn uitzetting naar Congo.

 

Een dame die spoedig 6 maanden opgesloten zal zitten, kreeg haar kleinkinderen op bezoek. Het gedrag van het personeel choqueerde haar: één van haar kleinkinderen werd verboden naar het toilet te gaan tijdens het bezoek.

 

In centrum 127bis is het ieder voor zich voor de moment.

 

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

1 Response to Nieuws uit de centra: strategie van de angst. Sluiting van een vleugel van het centrum van Vottem / Militaire vlucht naar Marokko.

  1. Ping : Berichten uit de deportatiemachine « Solidariteits-tour langs drie detentiecentra

Les commentaires sont fermés.