Nieuws uit de gesloten centra, 1 mei 2012

Gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel

– Een Congelees vrouw, is na bijna 6 maanden opsluiting vrijgelaten met een bevel het land te verlaten. Haar interview lees je hier: http://www.gettingthevoiceout.org/ik-heb-er-veel-dingen-gezien-die-me-traumatiseerden/

– In de nacht van 25 op 26 april vonden er hevige woordenwisselingen plaats tussen de gevangenen. De beveiliging werd voor het weekend versterkt.

– Een Iraaks werd op 24 april uitgezet, zijn vrouw volgde op 25 april !

– Een ontvangen SMS: “Kan je me helpen, ik zou graag in een duif veranderen.”

– Een Angolese die 5 maanden zwanger is, zit in het centrum en zal uitgewezen worden naar Spanje. Ze heeft een eerste poging geweigerd, een tweede poging werd afgelast.

– De renovatie van een vleugel van het centrum die in 2011 beschadigd werd en al een jaar niet meer gebruikt wordt, is begonnen.

– Caricole werd officieel geopend en zal in de loop van mei geleidelijk in gebruik genomen worden.

Merksplas en Brugge

Weinig informatie. Allen hebben veel schrik en vertrouwen niemand. Het voorstel van vrijwillige terugkeer onder (loze) dreigementen is in volle gang.

Er staat een interessant (Frans) artikel over vrijwillige terugkeer in ‘Les carnets noirs des centres fermés’ van de CRER : http://theowl.hotglue.me/Refugees_CarnetsNoirs.head.133529318666&download=1

Vottem

Eén vleugel blijft gesloten wegens personeelsgebrek.

Een gevangene herdefinieerde het gesloten centrum: “Vottem, concentratiecentrum voor ex-gekoloniseerde Afrikaanse buitenlanders.”

Ander nieuws

We vernamen dat Congolezen die op de luchthaven aankomen met een visum van minder dan 6 maanden systematisch tegengehouden worden. Zo zaten 2 Congolezen die van Kinshasa kwamen, enkele dagen in centrum 127bis om vervolgens naar hun land uitgewezen te worden. We vernamen ook dat Congo weigerde laissez passer’s te verschaffen aan personen die een gedwongen uitwijzing ondergingen: dit is zonder twijfel de reden waarom een militaire vlucht naar Congo niet plaats vond !

De Guineese gemeenschap manifesteerde vrijdag 28 april tegen de dictatuur en om een einde aan de uitwijzingen te eisen: ze kwamen te weten dat bij de collectieve vlucht van vorige maand naar Guinee meerdere personen verdwenen en minstens één onder hen eerst geslagen en vervolgens gehospitaliseerd werd om daarna ook te vetdwijnen. Een (Frans) verslag hierover vind je hier: http://guineeinformation.fr/index.php/guinee/130-europe1397566480/2175-compte-rendu-de-la-recente-manifestation-des-guineens-de-belgique

En elders 

Een Frontex-vlucht van Nederland naar Irak was voorzien maar werd geannuleerd omdat de Iraakse autoriteiten weigerden laissez passer’s te bezorgen. 97 Irakezen werden vrijgelaten uit de gesloten centra.

http://www.gettingthevoiceout.org/

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

1 Response to Nieuws uit de gesloten centra, 1 mei 2012

  1. Ping : Nieuws uit de gesloten centra, 1 mei 2012 #belgië | Occupy Belgium | Scoop.it

Les commentaires sont fermés.