Nieuws uit de gesloten centra: januari 2013

TERUG NAAR HET LEVEN NA KERTMIS IN  CARICOLE

Een man schreef ons dat hij naar Belgie kwam om Kerstmis met zijn zuster te vieren, zijn visum was in orde. Hij werd gearresteerd in de luchthaven, vastgehouden in het Caricole centrum en werd uitgezet naar zijn land !
Hij stuurde een bericht aan de Belgische overheid.
« Afrika is geen hel, we leven er in eerbaarheid en met plezier. Niet iedereen wil naar Europa, dus als jullie ons een visum toewijzen, gelieve ons dan ook eervol te behandelen. »

RETOURREIS

Een Algerijn belde ons dat hij gedurende 1 maand opgesloten was in Brugge, dan gedeporteerd werd naar Zwitserland (Dublin), maar nu terug in Belgie is.

Een Marokkaanse man die naar Marokko werd gedeporteerd vertelt ons dat hij weer in Belgie is en een leuke reis heeft gehad!


OPSLUITING

Een jonge Braziliaan van 18 is nu al 3 maanden opgesloten in Merksplas.

http://www.gettingthevoiceout.org/we-leven-hier-als-beesten-en-zelfmoordpoging/

Met de hulp van een advocaat deed hij een aanvraag tot vrijlating en zij hebben hun zaak gewonnen. Toen hij klaar was om te vertrekken, zijn bagage gepakt had en klaar stond om zich bij zijn familie, zijn vriendin enz te vervoegen, werd hij op de hoogte gebracht dat Vreemdelingenzaken de beslissing heeft aangevochten. Hij verloor en de rechter overdenkt om hem terug naar Brazilie te sturen.

Zoals steeds doet gerechtigheid haar taak, spelend met mensen, met hun vrijheid, hun leven. Hij accepteerde om zo snel mogelijk terug naar Brazilie te keren, maar wil terugkeren en dit aanvechten.

Een man uit Nepal zit al enkele maanden opgesloten in het 127bis centrum. Grote samenkomsten en protesten werden georganiseerd aan het gerechtsgebouw en in de luchthaven, voornamelijk dankzj zijn Nepalese vrienden. Hij is nog steeds opgesloten, gevangen in een administratieve circus.
http://www.gettingthevoiceout.org/dringend-oproep-uitwijzing-kumar-op-zaterdag-22122012/

We kregen een telefoontje van een Algerijnse man die vastgehouden wordt in Vottem. Er werd een poging tot deportatie gedaan op basis van een andere naam en een foto van hem uit het centrum 127bis. Hij weigerde omdat de papieren niet op zijn naam waren opgemaakt.

PROTESTEN IN DE CENTRA

Vottem : gedetineerden van het centrum hebben hun eisen duidelijk gemaakt tijdens de Kerstsamenkomst

http://www.gettingthevoiceout.org/medeling-van-de-mensen-opgesloten-in-het-gesloten-centrum-van-vottem/

Een van de mensen die deelnam aan de opmaak en distributie van deze brief werd onmiddellijk daarna opgepakt. Na een eerste poging tot deportatie werd hij 24 uur lang opgesloten in een isolatiecel om vervolgens opnieuw te trachten hem te deporteren.

« Ze doen dit om mij zwak te maken zodat ik sneller zou vertrekken, maar ik heb me verzet. » De derde poging zal hem terugbrengen naar Marokko.

Merksplas : Iedereen verdient waardigheid : 48 uur in een isolatiecel.
http://www.gettingthevoiceout.org/gesloten-centrum-merksplas-2611-solidariteit-wordt-zwaar-betaald-in-de-gevangenissen/

VRIJLATING

Een man, herkende Apatride, werd meer dan 4 maanden vastgehouden, eerst in het gesloten centrum van Merksplas, vervolgens in Brugge. Hij werd uiteindelijk op 3 januari ll vrijgelaten. In het gesloten centrum toonde hij veel solidariteit met zijn medegevangenen en belandde hij daardoor verschillende keren in de isolatiecel.

« Een ander mooi voorbeeld van een ‘fout’ gemaakt door Vreemdelingenzaken, de terreur die de Staat mensen aandoet die weigeren de laarzen te likken van degenen die hen schoppen. »

Een Turkse/Koerdische vrouw verbleef verschillende maanden in het gesloten centrum van Brugge en werd uiteindelijk vrijgelaten door de inspanningen van haar energieke advocaat.

Een Tamil opgesloten in het 127bis centrum werd vrijgelaten dankzij een mobilisatie actie in Antwerpen. http://tamilsolidariteit.wordpress.com/2013/01/02/thas-krijgt-politiek-asiel-en-is-vrij/#more-269

COLLECTIEVE CHARTER naar Congo

http://www.gettingthevoiceout.org/nieuws-van-de-collektieve-vlucht-naar-congo-op-6-december-2012/

GEWELD

De vriendin van een gedetineerde vertelt ons wat haar vriend moest doorstaan.
http://www.gettingthevoiceout.org/hij-is-nog-niet-dood-als-je-dat-moet-weten/

Een jonge Afghaan maakte een erg gewelddadige deportatiepoging mee en kwam terug naar het gesloten centrum in Brugge met een gebroken rib.

Dagelijkse marteling: een persoon die aan hepatitis lijdt zit al meer dan 1 maand opgesloten.De artsen van het centrum weigeren hem zijn medicatie te geven op de voorgeschreven tijdstippen. Ze wachtten zelfs 3 dagen voor hij toegang kreeg tot zijn medicatie.

“Het is hun manier om me te martelen (…), ik zeg hun dat elke dag en ik weiger mijn medicatie in te nemen tijdens de verkeerde tijdstippen, maar het kan hen niet schelen…ze vermoordden me elke dag een beetje meer” zegt hij.

ASIEL

Clarisse trachtte ons verschillende keren te bereiken om te vertellen over de levensomstandigheden in het Caricole centrum en over een protestbeweging in de Caricole. Ze verdween plotseling en beantwoordde haar telefoon niet meer. Een poging om haar te bezoeken mislukte. Later kwamen we te weten dat ze snel gedeporteerd werd.

Dallah, gearresteerd in Zaventem in November 2012 werd in het Caricole vastgehouden. Vervolgens werd hij overgeplaatst naar Merksplas
waar men hem een tweede keer trachtte te deporteren. Ondanks de bedreigingen kon Dallah zich verzetten tegen deze poging.
http://www.gettingthevoiceout.org/dringend-oproep-uitwijzing-kumar-op-zaterdag-22122012/

Een man uit Tsjetsjenie vastgehouden in Brugge vreest voor zijn leven: hij kwam te weten dat een Tsjetsjeense vriend van hem die vorige maand werd gedeporteerd, geexecuteerd werd in Rusland.

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.