Nieuws uit de gesloten centra: opsluitingen, uitwijzingen, ontsnappingen, zelfverminkingen, martelingen

Detentiecentrum Caricole (01/06/2024)

De afgelopen weken werden Palestijnen uit Jordanië, Egypte en Turkije bij hun aankomst op Zaventem gearresteerd en sindsdien vastgehouden in de gesloten centra rond de luchthaven, in afwachting van hun deportatie. Geconfronteerd met deze aankomst van mensen op de vlucht voor oorlog en genocide, kunnen de Belgische autoriteiten niets beters bedenken dan hun gebruikelijke beleid cynisch toe te passen: ze opjagen, opsluiten en deporteren.

127bis gesloten centrum

-Hongerstaking (20/05/2024) https://www.gettingthevoiceout.org/hongerstaking-in-het-gesloten-centrum-127-bis-in-steenokkerzeel-2/

Ontsnappingspogingen 22/06/2024: Een gevangene vertelt ons: 

“Een man rende, rende, stak verschillende interne hekken over, rende, rende, kwam bij de grote deur, werd toen gepakt en op de grond gezet. Het was alsof hij in een film speelde. “

31/05/2024: In 127bis maakte een man gebruik van een Afspraak in het ziekenhuis om op 31 mei te ontsnappen. Hij moest drie dagen later voor de derde keer uitgezet worden. Veel geluk voor hem!

-Zelfverminking en poging tot zelfmoord (24/05/2024) 127 bis: Een gedetineerde vertelt ons:

“Vorige week vroeg een man in shock omdat zijn vader thuis gestorven was om een vrijwillige terugkeer: na 3 dagen zonder antwoord sneed hij zichzelf over zijn hele lichaam met een scheermesje en werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Geen nieuws.”

Gesloten centrum Merksplas

-Systematische eenzame opsluiting (05/06/2024) Gevangenen vertellen: 

“Systematische eenzame opsluiting. Een fitte Algerijn durfde 3 dagen geleden zijn mond open te doen. Vandaag kan hij nauwelijks lopen en praten na een injectie...”

Racistisch beleid, discriminatie.

“Angst regeert. Niemand durft zijn kamer nog te verlaten.”

-Medische zorg (05/06/2024)

De dokter is geen mens, Hippocrates? Geen respect, het beroep van de dokter is een nobel beroep?”

“Een man heeft al 5 dagen buikpijn: de dokter geeft hem een stroop...”

“Iedereen heeft zorg nodig en die is er niet!

“Je moet de liga voor mensenrechten bellen.

Isolatie Blok 5 bevat de kerkers en medische isolatiecellen. We hebben contact gehad met 2 mensen die in medische isolatie zitten, de een al 18 maanden, de ander 2 maanden. Ze vertellen ons:

We leven in angst.”

“We worden behandeld als terroristen.”

“We worden de hele tijd in de gaten gehouden, als we een sigaret roken, als we willen eten

“Als ik vraag waarom, zeggen ze dat het voor mijn veiligheid is, maar voor mij is het een psychologische marteling.”

“Het is nodeloze gemeenheid.”

Na een zeer gewelddadige plaatsing in een isoleercel, waar een man werd geslagen door zes bewakers in de tegenoverliggende isoleercel, waar ze getuige van waren, vertelden ze ons:“Ik kom al jaren in België en ik hou van de Belgen. Dit zijn geen Belgen. Het is een maffia.”

Gesloten centrum Brugge

Een gevangene maakte ons attent op een poging tot gedwongen uitzetting naar Turkije van een man die sinds december 2023 opgesloten zat in het gesloten centrum van Brugge en al meer dan 2 maanden in hongerstaking was. Twee externe artsen hadden verklaard dat zijn medische en psychologische toestand zeer zorgwekkend was en dat een vlucht zijn leven in gevaar kon brengen (“not fit to fly”). Desondanks werd hij op 01/06/2024 onder dwang uitgezet naar Istanbul. Hij had niet de kracht om zich te verzetten.

“Eén van hen greep zijn linkerarm, de ander zijn rechterarm en de derde stond achter hem. Alle drie grepen ze hem stevig vast en immobiliseerden hem. Ze sloten zijn mond en één agent greep zijn keel om hem te laten stoppen met schreeuwen. Dit gebeurde meerdere keren tijdens de vlucht. De drie agenten waren experts in het bewaren van de kalmte. Hij was volledig onder controle. De andere passagiers merkten het niet en grepen niet in”.

Gesloten centrum van Vottem

Pétitie voor een man in het gesloten centrum van Vottem die in Belgie sinds 16 jaren. Free Doudou! https://www.leslignesbougent.org/petitions/pour-la-liberation-de-doudou-cham-du-centre-ferme-de-vottem-17892/?sfnsn=wa

#NeeAanDeGeslotenCentra

#VrijheidVoorAllen

#NoBorder

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.