Ontsnappingspogingen, manifestaties, samenkomsten: hun enige antwoord is censuur en repressie – 01/10/2016

Ontsnappingspogingen:

127Bis-27/09: tijdens de wandeling is een man over de drie hekkens van het gesloten centrum geklommen, er werd onmiddellijk een enorme politiemacht ontplooit en een mensenjacht ingezet. Hij werd teruggevonden, in de isoleercel gestoken, en dan getransfereerd naar de beveiligde vleugel van het gesloten centrum van Vottem.
Vottem – 26/09: een man is over het eerste hekken van het gesloten centrum gesprongen, heeft de tweede omheining beklommen, hij is vervolgens bovenaan blijven zitten, terwijl de politie hem opwachtte beneden aan de hekkens. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en overgebracht naar een ander centrum.
‘Ik begrijp het’ zegt een gevangene. ‘Het is reeds zeven maanden dat ik opgesloten zit, enkel omdat ik iemand zonder papieren ben, dat is toch om zot te worden’.
Algemene fouillering op 28/09 in een vleugel van het gesloten centrum 127bis.

Manifestatie ‘fietsen, geen gesloten centra’: onderdrukking van de communicatie.
Oproep van de organisatoren: de CRER: http://regularisation.canalblog.com/archives/2016/09/12/34313886.html
Tengevolge van de oproep van de CRER tegen de gesloten centra, waren er enkele tientallen militanten verzameld voor het centrum. De directie van het centrum had zijn voorzorgen genomen om elk contact tussen de manifestanten en de gedetineerden te vermijden. 6 personen werden de avond voordien reeds geisoleerd, 3 anderen de volgende ochtend (‘diegenen die het goed konden uitleggen’ volgens een andere gedetineerde) In de vrouwenvleugel werden ze allen verwijderd van de ramen om contact met de buitenwereld onmogelijk te maken. In de mannenvleugel hadden de manifestanten contact met een man. De anderen zaten achter gesloten ramen.
‘Ik ben naar het raam geweest, ik had je gezien, maar het raam was gesloten, ik kon niet babbelen met jullie’.
Bezoek van de familie en vrienden was afgeschaft, net als de dagelijkse wandeling.

Arrestatie van 12 mensen zonder papeiren: in een bezet huis werden twaalf mensen met grote machtsontplooing van de politie opgepakt en opgesloten in gesloten centra. Er waren verschillende manifestaties en samenkomsten om hun vrijlating te vragen
Meer info hier: https://bxl.indymedia.org/spip.php?article12194&lang=fr et https://bxl.indymedia.org/spip.php?article12196&lang=fr
En een interview met één van hen http://zintv.org/Sow-temoigne-depuis-le-centre

Uitijzing van Frontex op 28/09/2016 naar Guinéé en RDC
Udate 29/09
Het was uiteindelijk een FRONTEX vlucht met een twintigtan Guinese en Congolese vluchtelingen die uitgewezen werden vanuit Brussel! De gedeporteerden zijn op de avond van 28/09 in Conakry aangekomen waar de Ambassadeur van België en de Minister van binnenlandse zaken van Guinée hen opwachten. Ze zijn direct overgedragen geweest aan hun familie die hen opwachtte.
Het vliegtuig is vervolgens met de Congolese mensen doorgereisd naar Kinshasa.
Eén Congolees heeft een gebroken voet naar aanleiding van geweld omdat hij weigerde te vertrekken.
Drie Guinese en twee C0ongolese vluchtelingen werden niet naar de luchthaven gebracht, omdat ze op een ‘reservelijst’ stonden en werden naar Vottem en Merksplas teruggevoerd.

Er was een manifestatie georganiseerd door de Coordinatie van Sans Papiers voor de ambassade van Guinée de vooravond aan de vlucht. De Guinéese media heeft ruim deze informatie verspreid.

Het volledige artikel vind je hier:
http://www.gettingthevoiceout.org/expulsion-collective-vers-la-guinee-ce-28092016/
Een video van de aankomst in guinée: https://www.facebook.com/femmesafricaines.info/videos/vb.703200153081134/1124242227643589/?type=2&theater&notif_t=like&notif_id=1475167868974325

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen, avec comme mot(s)-clé(s) , , , , , , . Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.