Oproep van de gedetineerden van het gesloten centrum 127 bis

 Sinds een aantal weken is de spanning zeer sterk toegenomen in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. De aandacht van sommige van de gevangenen is gemobiliseerd door de alarmerende situatie van een aantal van hen.

Vorige week heeft een gevangene van Palestijnse afkomst, in hongerstaking sinds 15 dagen en in een zeer slechte gezonheidstoestand, de aanleiding gegeven tot een solidaire algemene staking van de mede-gedetineerden. Dit om te eisen dat die man gehospitaliseerd werd.

De hongerstaking werd snel onderbroken en de Palestijnse man in kwestie werd gedeporteerd naar Hongarije: 10 bewakers kwamen zonder waarschuwing zijn kamer binnen om hem naar het vliegveld te brengen

Vandaag krijgen we een nieuwe oproep:

“Een heer van Iraakse afkomst is gedetineerd in het gesloten centrum 127 bis. Een aantal dagen geleden automutileerde hij zichzelf en kreeg tientallen hechtingen . Vijf dagen geleden begon hij een hongerstaking. Op zaterdagavond 14/09  probeerde hij een scheermesje in te slikken en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De ochtend van 15/09 werd hij naar het centrum teruggebracht en werd geïsoleerd in een ruimte met camera’s en twee bewakers. “

Zijn vrienden zeggen dat hij wil sterven en ze er zeker van zijn dat hij opnieuw zijn leven in gevaar zal brengen.

Hij zou worden gedeporteerd naar Bulgarije. In Bulgarije zou hij voor onbepaalde tijd in een detentiecentrum opgesloten worden om tenslotte gedeporteerd te worden naar Irak waar hij in gevaar zou zijn ..

Gevangenen weten niet wat ze moeten doen om hun vriend te helpen en ze vragen hulp van verenigingen, alsook de verspreiding van deze informatie. 


Ze zeggen dat het voor hen ondraaglijk is om getuigen te blijven van zulke leed zonder iets te kunnen doen.

EN….Tijdens een betoging op 08 september hadden de opgeslotenen alles voorbereid en ze hebben veel lawaai gemaakt binnen het centrum uit protest. De betoging was een mislukking, heel weinig volk. Ze zeggen dat de mensen er waren als “toeristen” en dat het niet goed was. Enkele senators zijn met hen komen praten, maar “dat heeft geen enkele nut”, zeggen ze…behalve misschien om ze allen gerust te stellen!!!

Dat dient tot niets, zeggen ze ons.

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.