Opsluiting en Solidariteit 05/08/2019

Aan iedereen die migranten of personen zonder wettig verblijf bijstaan:
Herinner hen eraan dat het risico op opsluiting bestaat en dat een gesloten centrum een onderdeel is van een procedure tot uitzetting.
http://www.gettingthevoiceout.org/gesloten-centra/wat-is-een-gesloten-centrum/

Er bestaan procedures tot vrijlating maar daarvoor moet een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht snel kunnen tussenkomen.
http://www.gettingthevoiceout.org/informatie-aan-de-gastherenvriendenfamilies-in-geval-van-een-verdwijning-van-een-migrantsans-papiers/

Soms gebeurt het dat iemand vrijgelaten wordt zonder tussenkomst van een advocaat en het gerucht doet dan ook de ronde, nog eens versterkt door de sociaal assistenten van de gesloten centra, dat je sneller vrijkomt zonder beroep te doen op een advocaat.
Dit is niet zo!
In het overgrote deel van de gevallen, moet de tussenkomst binnen de 5 dagen na beslissing tot opsluiting gebeuren.

Over de periode van een jaar (mei 2018 tot mei 2019) hebben Getting The Voice Out en de referenten van het Burgerplatform meer dan 1000 migranten geregistreerd die werden opgesloten, maar het zijn er ongetwijfeld meer en we weten dat er meer en meer personen ‘zonder familie’ zijn die geen enkele hulp krijgen.
Wanhopige paniekoproepen komen tot bij ons van mensen waarbij de uitzetting op handen is en waartegen we bijna niets kunnen doen.
Laat ons de migranten die ons vertrouwen op hart drukken om snel te telefoneren als ze worden opgesloten, maar ook dat ZIJ SOLIDAIR ZIJN met eender wie waarvan zij horen dat die opgesloten is.

  • Als ze in het centrum zijn, dat ze HEEL SNEL nieuwelingen melden aan hun familie, Getting The Voice Out of de referenten. De telefoonnummers doen de ronde.
  • Dat ze de NAAM waaronder de persoon gekend is laten weten en als ze kunnen ook het NUMMER waarmee ze in de database van Eurodac zijn opgenomen. Dit nummer bestaat uit 7 cijfers en wordt gebruikt op elk officieel document: de asielaanvraag (in eender welk land), het BVG (Bevelschrift tot verlaten van het grondgebied), …
  • Dat ze ons contacteren VOORALEER de advocaat die door het gesloten centrum wordt voorgesteld te accepteren, zodat ze vertrouwen kunnen hebben in hun advocaat (dat die de waarheid verteld)

Alles doorsturen naar gettingthevoiceout@riseup.net

De laatste tijd helpen wij bij een verhoogd aantal uitzettingen die gespierd, zoniet gewelddadig verlopen.
Recente bestemmingen: Somalië, Ethiopië, Vietnam.

Tot slot, wanneer je opgelucht verneemt dat iemand vrijgelaten is, verwittig dan gettingthevoiceout@riseup.net en de advocaat want die wordt niet altijd op de hoogte gebracht.

 

NOODZAKELIJKE INFORMATIE VOOR JURIDISCHE BIJSTAND:
– NAAM van de persoon. De naam waaronder de persoon werd ingeschreven in het gesloten centrum. Meestal wordt deze overgenomen van het BVG als de persoon er al ontvangen heeft.
– IDENTIFICATIENUMMER. De 7 cijfers die genoteerd werden op de badge die ze ontvangen bij aankomst in het centrum.
– In welk GESLOTEN CENTRUM de persoon werd opgesloten: 127bis, Caricole, Vottem, Brugge, Merksplas, Holsbeek.
– Blok-, kamer- of bednummer.
– De NATIONALITEIT zoals geregistreerd door Dienst Vreemdelingenzaken.
– De WERKELIJKE nationaliteit als die gekend is.
– GEBOORTEplaats en -datum.
– DATUM van ARRESTATIE.
– PLAATS van ARRESTATIE (belangrijk).
– Het AANTAL ontvangen Bevelschriften tot Verlaten van het Grondgebied.
– In welke landen VINGERAFDRUKKEN genomen werden (Dublin, eventuele asielaanvraag)
– KWETSBAARHEID (medische en/of psychologische problemen, zwangere vrouw, …)
– Heeft een persoon FAMILIE in Europa of het Verenigd Koninkrijk, is de persoon getrouwd of alleenstaand?
– Zijn/haar TELEFOONNUMMER of die van een medegevangene.
– Telefoon en e-mail van een persoon die hen bezoekt of hun gastgezin.

 

WAARSCHUWINGEN VAN EEN ADVOCAAT:

1- Een advocaat nemen betekent NOOIT dat het vrijlatingsproces wordt vertraagd. Dat is een vals gerucht dat circuleert. De sociaal assistenten van de gesloten centra beloven soms een vrijlating zodat jullie vrienden geen advocaat nemen, maar terwijl blijft de tijd waarin beroep kan aangetekend worden tegen de opsluiting wel lopen. In mijn ogen gaat het hier om een werkelijke belemmering van de toegang tot de rechtspraak. Het overkomt me geregeld dat ik een beroep indien en de persoon net voor de hoorzitting vrijgelaten wordt. Ik begrijp de angst van jullie vrienden volledig gezien de foute informatie die de ronde doet.

2- Soms denken jullie vrienden dat het gaat om een eerste BVG (in dat geval is de termijn voor het indienen van beroep 10 dagen) of ontdek ik na raadpleging van het administratief dossier (ik krijg kort voor de hoorzitting recht om dit in te kijken) dat het helemaal niet om een eerste BVG gaat. Zoals u ongetwijfeld weet, is de termijn tot indienen van beroep vanaf een tweede BVG 5 dagen. Dit is extreem kort.

3- Eens we het centrum vragen om een kopie van het BVG, moet je op 1 à 2 dagen rekenen voor we het krijgen. Om dit te versnellen, vraag ik aan de vrienden om aan de sociaal assistent te vragen ons dit zo snel mogelijk toe te sturen.

 

 

Ce contenu a été publié dans Migranten in transit. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.