Opsluitingen in de gesloten centra: terugkeer van de Soedanezen?

03/02/2019

Op dit moment ontvangen we heel (te) vaak berichten van gastheren-en vrouwen die ons informeren over hun vrienden in een gesloten centrum “die niet goed gaan”: ineengestort, depressief, wanhopig, ziek, niet meer eten….. Sommigen klagen over racisme bij het personeel en verschillende vormen van druk.
Zonder echt directe getuigenissen van de betrokken personen kunnen we niet veel meer zeggen (aanmoediging aan de gastheren om ons kleine artikelen te sturen met de verhalen van de gevangenen), maar het is niet moeilijk ons voor te stellen wat het betekent voor deze gevangenen opgesloten te worden in afwachting van het lot dat de dienst vreemdelingenzaken voor hen reserveert.

Het valt ons ook op dat veel Soedanezen momenteel worden geselecteerd voor detentie en dat het erop lijkt dat sommigen gedwongen worden om vingerafdrukken te geven en tegen hun wil asiel aan te vragen, een proces dat we vorig jaar al hadden waargenomen toen Mr. Francken probeerde uit te zetten naar Soedan. http://www.gettingthevoiceout.org/illegale-massa-uitzettingspogingen-naar-soudan/

Anderzijds wordt de carrousel van de in- en uitgangen van de centra voortgezet:

Een kort overzicht van de opsluitingen in januari 2019:
131 arrestaties gemeld door de gastheren:
84 van hen werden enkele dagen later vrijgelaten, waaronder 11 die zich minderjarig verklaren en 3 die de vluchtelingenstatus in een Europees land hebben.
48 zijn nog steeds in hechtenis op 02/02

Ook op te merken:

Dat 15 van hen in een gesloten centrum werden geplaatst voor de tweede keer, 3 voor de derde keer, één voor de 5de keer!
Dat Dublin deze maand zeer zelden wordt toegepast (3 bij ons weten).
Dat 2 vrouwen onder dwang werden uitgezet, vastgebonden en monddood gemaakt door hun escorte naar Ethiopië (een oudere vrouw en een vrouw met de Eritrese nationaliteit) na een verblijf van enkele maanden in een detentiecentrum.
Dat veel Afghanen al enkele maanden in hechtenis zitten en dat sommige de afgelopen maanden naar Afghanistan zijn gedeporteerd.

Tegen gesloten centra en uitzettingen

Planeet Aarde is van allen.

Laten we de grenzen afbreken!

Ter herinnering: UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS: Artikel 13: Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat, Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, teverlaten en naar zijn land terug te keren……https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/dut.pdf

Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.