Presentatie

De repressiemiddelen die ingezet worden om de vrijheid te beperken en de orde te handhaven zijn divers: precarisatie, medicatie, intimidatie, fichage, marteling, geweld, opsluiting, enzoverder… in detentiecentra, open centra, gevangenissen, psychiatrische instellingen, terugkeercentra, gesloten centra voor minderjarigen, enzoverder…

De strijd tegen repressie kan op verschillende fronten aangepakt worden. Wij kozen om de aandacht te trekken op de gesloten centra voor vreemdelingen (1).

Deze gevangenissen zijn bedoeld om migranten administratief op te sluiten. Het gaat om migranten die door onze overheid beschouwd worden als ‘indringers’ of ‘ongewensten’ en die moeten worden aangehouden en gedeporteerd, omdat ze het ‘heilige land’ van Europa op een dag hebben durven te betreden.

Sommige verenigingen en politici spreken over de ‘humanisering’ van deze centra. Maar zolang het gaat over het beheer van de migratiestromen, zullen mensen die naar hier komen, willen blijven of willen weggaan moeten gecontroleerd worden. Politici zullen blijven doorgaan met het uitvinden van willekeurige verschillen  om de ‘goede’ van de ‘slechte’ migranten te onderscheiden.  Humaan of niet, het beheer van de migratiestromen zal controles blijven vereisen met soldaten, prikkeldraad, muren, al dan niet zichtbaar, om de Europese grenzen te bewaken. Repressie zal verder dagelijks gebruikt worden, mensen zullen verder aangehouden en opgesloten worden met de angst voor een dreigende uitzetting.

Niemand kan zich het recht toeëigenen om te beslissen over de wijze waarop we leven of over de plaats waar we leven. De toegang tot informatie over de gesloten centra is bijna onbestaande. Het enige wat we horen via de mainstreammedia is het standpunt van de autoriteiten die opsluiten en deporteren. Nooit horen we de stem van mensen die dit beleid ondergaan. De informatie blijft afhankelijk van kijkcijfers, het “politiek correcte”, en de belangen van de machthebbers.

Op basis van deze vaststellingen werd de website wwww.gettingthevoiceout.org opgestart.  De doelstelling van de website is om de stemmen van de gevangenen in gesloten centra naar buiten te brengen: we brengen informatie naar buiten over de omstandigheden van hun opsluiting, over de deportaties en over de verzetacties binnen de gesloten centra. We hopen dat deze informatie door iedereen gebruikt kan worden in de strijd tegen grenzen, tegen opsluitng en tegen alle instanties die direct of indirect bijdragen aan de deportatiemachine.

Wij nodigen u uit om de informatie van deze website te gebruiken, te kopiëren en te verspreiden, en om eraan deel te nemen (door middel van teksten, commentaren, donaties enz.). Wij hebben mensen nodig om de getuigenissen te transcripteren, ze te vertalen (ENG, FR, NL) en om audio-opnames te maken, en ook om te investeren in de groep, om met nieuwe voorstellen en ideeën te komen.

(1) Er zijn zes gesloten centra in België: Caricole en 127bis (beide in Steenokkerzeel), en de centra van Merksplas, Brugge, Vottem en het gesloten centrum voor vrouwen in Holsbeek. Infos hier. Hierbij moeten de terugkeerplaatsen in de open centra en de transitplaatsen in de diverse luchthavens geteld worden omdat ze bijdragen aan de controle en detentie van migranten.

Help ons :
Als u tijd aan onze acties wil besteden, neem dan contact met ons op: gettingthevoice (at) riseup.net
U kunt de gedetineerden ook helpen door een oplaadkaart van Lycamobil ter waarde van 5 of 10-euro te kopen bij uw kruidenier, in een nachtwinkel of een boekhandel. Stuur ons een e-mail met de pincode die op de herlaadbeurt staat geschreven: gettingthevoice (at) riseup.net. Wij sturen de pincode naar de gedetineerde, wat hem/haar in staat stelt contact met ons en de buitenwereld te houden

Inschrijven aan de newslettre

Help deze blog bekend te maken : Posters and flyers

https://twitter.com/GettingVoice

Facebook