Razzia in Waremme: wanneer de gemeente samenwerkt met de politie

23/03/2021 Er werd een razzia georganiseerd in een kamp in Waremme (een gastvrije gemeente!) in samenwerking met de plaatselijke en federale politie.
Mainstream media : Waremme Réfugiés incivils à Oreye: «Un phénomène assez nouveau»

Ze werden allemaal naar het politiebureau gebracht en gearresteerd. Vier van hen (2 vrouwen en 2 mannen) werden overgebracht naar de gesloten centra in Brugge en Holsbeek voor deportatie.

Getuigenissen van migranten en medestanders:
RAZZIA op het kamp van ‘La forest’ in Waremme – dinsdag 23.03.2021

“Na de oproep ben ik naar het terrein gegaan. het moet rond 9.15 uur geweest zijn. er waren geen politievoertuigen meer. zoals gewoonlijk ben ik het bos ingegaan om eventuele jongeren te ontmoeten die aan de politie ontsnapt zouden kunnen zijn. Er was niemand meer! ik zag dat alle tenten geopend waren, zonder uitzondering. .. Iedereen werd meegenomen en liet niet alleen zijn persoonlijke bezittingen achter (rugzakken, mobiele telefoons, …) maar soms ook zijn schoenen. Het is duidelijk dat dit geen vrijwillig vertrek is.

“Ze vertellen me dat ze uit hun tenten werden gehaald door politieagenten met honden, om 7 uur ‘s morgens, midden in hun slaap. Hun handen waren vastgebonden met colsons. Verschillende keren vroegen ze in het Engels, ‘What’s going on? Wat hebben we gedaan? “. Zij kregen geen antwoord en werden naar het politiebureau gebracht. Ze bleven daar met hun handen gebonden. De politie nam foto’s, vingerafdrukken en namen. Dit alles in het Engels, sommigen vertalen voor anderen. Geen ondervraging over mogelijke wandaden. Tot op de dag van vandaag vragen de jongeren die gearresteerd zijn me nog steeds het “waarom. ”

“De jongeren die naar commissariaat zijn gebracht, weten niet wat de politie van hen wilde. Ze namen onze spullen mee, vroegen naar onze naam en toen moesten we wachten op de binnenplaats van het politiebureau. We waren de hele tijd vastgebonden. Ja, nu is iedereen vrij.
Zij waren erg bang, vooral vanwege de honden en het feit dat er overal in het kamp veel politieagenten waren. Ze begrepen niet waarom ze gearresteerd waren en niemand legde het hen uit. “Te veel stress”
Ze vroegen of ik dit ooit in Waremme had gezien en of het vaak gebeurde… (ook in België, in Waremme?)

“Een jongeman komt terug naar het bos. hij is de eerste die wordt vrijgelaten: hij is gestresseerd, bang maar vertrouwt op de vrijwilligers die hij kent. Hij legt uit dat er om 7 uur ‘s morgens iemand op zijn deur heeft geklopt.
“Ik sliep. Ik opende het en er was overal politie in het bos, bij elk “huis”, met honden. We werden gedwongen te vertrekken zonder iets te zeggen.” Dan, met gebonden polsgebaren, legt hij ons uit dat de politie zijn polsen met “plastiek” – laat ons verstaan halsbanden – heeft vastgebonden en hem daarna uit het bos en in de voertuigen heeft gebracht”.

“Een ander wil absoluut terug naar het bos om te kijken of zijn tas daar nog is. in de haast en de angst kan hij zich niet herinneren of de politie hem zijn tas heeft laten meenemen of dat de politie hem heeft gehouden. Hij zal zijn tas niet vinden.”

D. zal ons ook vertellen dat hij vroeg om te gaan plassen. het is mogelijk, maar zonder zijn handen vrij te maken,

“Ze namen onze spullen, vroegen onze naam en toen moesten we wachten op de binnenplaats van het politiebureau. we waren de hele tijd vastgebonden. ja, nu is iedereen vrij.
Zij waren erg bang, vooral vanwege de honden en het feit dat er overal in het kamp veel politieagenten waren. Ze begrepen niet waarom ze gearresteerd waren en niemand legde het hen uit. “Te veel stress”
Ze vroegen of ik dit ooit in Waremme had gezien en of het vaak gebeurde… (ook in België, in Waremme?)”

En hieronder, de getuigenis van de vrouwen die daar waren:

Zij sliepen, de politie vroeg hen naar buiten te komen, maar omdat zij sliepen kwamen zij niet onmiddellijk naar buiten en de politie ging de tent binnen.
Ze staken een lamp aan en lieten hen vertrekken. Ze doen de handbanden om. Ze namen 10 mensen mee in het politiebusje en brachten hen naar het politiebureau. Toen, rond 4:00 uur, verzamelden ze hen en namen vingerafdrukken en foto’s.
Geen eten gedurende de dag;
Toen werden ze meegenomen.

Met dank aan het collectief Freedom & Solidarity voor het verzamelen van de getuigenissen.
Let op hun ontkenning in de pers
“Vrijheid & Solidariteit is verbaasd in de pers geciteerd te worden over enig overleg met de politie over de “collectieve” arrestatie (om niet te zeggen razzia) van alle migranten van de plaats genaamd “la Forest”, deze dinsdagochtend, vanaf 07u, op Waremme.”

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Getuigenissen, Migranten in transit. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.