Robocops in het gesloten centrum 127 bis

Vandaag 25/08/2017 11 uur: een Marokkaanse man opgesloten  in het gesloten centrum heeft zijn zelfcontrole verloren.
Hij had vernomen dat zijn broer in Libië gestorven was en dat hij in Marokko zou begraven worden. Hij had gevraagd om teruggestuurd te worden naar Marokko. Vreemdelingenzaken ‘s antwoord dat hij op  25/08 ontving, was  een verlenging van zijn detentie voor nog eens 2 maanden. Veel andere gedetineerden krijgen, zoals hem, de verlengingen van 2 maanden, wat leidt tot “administratieve” detenties uiteindelijk voor sommigen van tot 1 jaar of meer. Sommigen vragen zich te laten repatriëren naar hun eigen land, anderen verblijven in België sinds 20 jaar of meer, met soms vrouwen en kinderen hier. De beslissing voor deze Marokkaanse man heeft vandaag een hevige solidariteitsbeweging in het centrum gewekt. Sommige gedetineerden begonnen met het vernietigen van alles in hun levensruimte. De Marokkaanse man werd snel geisoleerd (cachot), waardoor de andere gedetineerden zich voor het kantoor van het centraal directie verzamelden om te protesteren.
Om 14 uur: 32 gevangenen weigerden  te eten. Er kwamen 3 politiewagens op en de politie kwam het centrum binnen. De demonstranten, die voor het centrum waren, werden weggejaagd.
Om 15.00 uur kwamen 25  “robocops” gewelddadig in aktie in het centrum. Door de direktie van het centrum werden 3 gedetineerden aangewezen verantwoordelijk van de onrust. Ze werden hardhandig opgepakt door politiemachten en meegenomen. In het centrum werd een voorzichtige rust gerestaureerd.

Media:
https://www.rtbf.be/info/regions/flandre/detail_debut-d-emeute-au-centre-127-bis-pour-etrangers-de-steenokkerzeel?id=9691456
“La police est sur place
Vers 14h, des policiers en tenue anti-émeute ont pénétré dans le Centre. Via le téléphone portable d’un des “pensionnaires”, nous avons pu entendre une partie de l’intervention, effectuée à l’aide de chiens. Selon notre témoin, les policiers ont interpellé et frappé un des “émeutiers”, celui qui s’était fait en quelque sorte le porte-parole de ses compagnons auprès de la direction pour dénoncer leurs conditions de vie précaires : mauvaise nourriture, en quantité insuffisante, toilettes malodorantes, etc.”

Reeds op 3 mei hadden gedetineerden protest gemaakt en weigerden te eten wat ze hen toen werd opgediend. Drie van hen werden toen  overgebracht naar andere centra.

Hier zijn enkele woorden van getuigen:

“We vragen om snellere procedures om langdurige opsluitingen te vermijden. Sommigen worden hier gek . Wij worden maanden zonder reden vastgehouden en zonder nieuws gelaten. De maatschappelijk werker zegt altijd ja en doet nooit iets! Ik denk dat ze werkt met vreemdelingenzaken. De bewakers zijn niet respectvol (behalve één van hen), ze zijn stout en racistisch. ”

“We zijn allemaal in de handen van Vreemdelingendienst zonder enige rechten: is dat niet de Gestapo ?

De medische zorg worden ook veroordeeld:
“Sommige zijn erg ziek, hebben afspraken in het ziekenhuis, wachten op dringende operaties. Deze afspraken worden nooit gerespecteerd en zelden zijn er mensen die in het ziekenhuis worden gebracht.”
“Als iemand erg ziek is, moeten we zwaar aandringen om een ​​dokter te zien. En als er geen dokter komt, roept het centrum uiteindelijk naar een ambulance wanneer we heel zwaar aandringen (3 keer deze week!)

We zullen doorgaan met de strijd voor de sluiting van deze schandelijke gesloten centra. Deze “administratieve” detentieplaatsen zijn de uitdrukking van een Europese en wereldwijde repressieve benadering tegen die zogezegde ‘invasie’.

VRIJHEID VAN BEWEGING EN  VESTIGING VOOR ALLEN
NIEMAND IS ILLEGAAL
SOLIDARITEIT

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.