September 2018: Francken en zijn mallemolen

05/10/2018: Volgend op de beslissing die werd aangekondigd door Francken om het “fenomeen van de transmigratie” aan te pakken, werden vele gedetineerden, soms al gedurende 1 jaar vast in een gesloten centrum, vrijgelaten om plaats te maken voor nieuwe gearresteerden.

Deze vrijlatingen werden gevolgd door razzia’s verspreid over het land en opsluitingen.

Het lijkt ons duidelijk dat zowel de autoriteiten als de Dienst Vreemdelingenzaken willen aantonen aan de bevolking dat de grootste repressieve middelen worden aangewend met dagelijkse razzia’s op het gehele grondgebied, “voor onze veiligheid” zoals ze het noemen.

Francken demonstreert ons zijn macht door zijn waakhonden (federale politie) in alle stations van het land in te zetten. Momenteel is het vooral in de stations dat de razzia’s worden georganiseerd om ze zichtbaar te maken voor het publiek. Deze drukke openbare plaatsen maken de campagne veel sensationeler dan wanneer ze ‘s nachts op parkings plaatsvinden. Met deze repressieve strategie probeert hij een boodschap te communiceren naar de bevolking.

Hier zijn de cijfers van september, verzameld door de referentiepersonen van de gesloten centra voor het platform:

99 aanhoudingen gesignaleerd aan Getting the Voice Out voor de maand september 2018, waarvan 34 zeer snel zijn vrijgelaten.
65 mensen op de vlucht, opgepakt bij razzia’s sinds begin september zijn, voor zover wij weten, op dit moment nog altijd gedetineerd in de gesloten centra.

Vrijlatingen en/of uitzettingen

68 mensen op de vlucht vrijgelaten: 34 die soms meerdere maanden in een gesloten centrum doorstaan hadden, 34 snel vrijgelaten. Merk ook op dat ons werd meegedeeld dat er 5 personen waren die werden gearresteerd op grond van de Dublin-verordening, waarvan een de asielstatus heeft verkregen en een subsidiaire bescherming.

Laatste oproep ontvangen van medegedetineerden op 03/10/2018 vanuit het gesloten centrum van Merksplas: 2 dagen geleden werd een Afghaan, 22 jaar oud, die een paar maanden geleden gearresteerd werd aan de Belgische kust door 10 politieagenten meegenomen naar de luchthaven. Zijn medegevangenen hebben geen nieuws van hem ontvangen! De gedetineerden noemen het een kidnapping en zijn geschokt.

LAST MINUTE: deze 05/10/2018 Razzia’s van vrijlatingen in het 127bis van mensen gearresteerd eind september…….Om plaats te maken voor de volgenden……..

Deze repressie heeft ook een brutale impact op families, personen die asiel hebben aangevraagd of mensen zonder papieren in de gesloten centra.

NIET IN MIJN NAAM

 

 

NIET IN MIJN NAAM

Ce contenu a été publié dans Migranten in transit, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.