Situatieanalyse van de gesloten centra – november 2020

07/11/2020 : Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn er niet veel nieuwe mensen in de centra vastgehouden. Veel ‘verrassings’ vrijlatingen vonden willekeurig plaats, zonder  gemotiveerd te worden door rechterlijke uitspraken. 
De gedetineerden klagen veel over het niet respecteren van de gezondheidspreventiemaatregelen door de bewakers.Veel mensen worden om dwaze redenen in isolatie (cachot) geplaatst. 

Veel gedetineerden zitten al maanden, soms meer dan een jaar vast, omdat ze niet kunnen worden uitgezet, omdat de meeste landen van bestemming weigeren de Laissez passé af te leveren vanwege Covid-19. Veel gedetineerden vragen om uitzetting omdat ze al maandenlang  vastzitten in gesloten centra. 

Een groot aantal vaders van Belgische kinderen, al dan niet erkend, bevindt zich in gesloten centra. Soms hebben ze 2, 3 of 4 kinderen in België. Sommigen zitten al 20 jaar in België en worden een jaar lang vastgehouden. “Hoe kunnen kinderen van hun vaders worden beroofd, dat is onaanvaardbaar”.  […] “Ik wil mijn 6-jarige zoon niet in de steek laten! “
Een gedetineerde belde de ambassade van de Democratische Republiek Congo met het verzoek om te stoppen met het afleveren van maissez passé aan vaders. De ambassade antwoordde dat ze niet op de hoogte zijn van de dossiers, en dat ze 500€ per LP krijgen. “Voor 500 euro neem je kinderen weg van hun vaders?”


Korte samenvatting van de situatie in elk centrum: 

127bis
Op dit moment worden veel mensen uit Oost-Europa vastgehouden en zeer snel gedeporteerd. Er bestaat een enorme solidariteit onder hen.

Getuigenis van één gevangene:”Er was een Tunesische man in de kamer ernaast. Hij was supermager, hij heeft niet gegeten en is op een gegeven moment flauwgevallen. Mohamed belde de beveiliging, omdat hij dacht dat hij dood was. Het personeel van het centrum heeft hem gewoon opgetild en weer in zijn bed gelegd”.

Merksplas 
In de drie vleugels zitten ongeveer 30 mensen, vaak mensen die veroordeeld zijn voor kleine overtredingen. We merken ook dat ze bij hun huis worden opgehaald of van de gevangenis naar het gesloten centrum worden overgeplaatst. 
Een sociaal assistent vertelde iemand die een jaar lang in het centrum vastzit: ‘Wat doe je in België? Je moet teruggaan naar je land, er is hier geen plaats voor je.”  Hij is echter al 20 jaar in België en hij heeft hier een dochter. Hij werd boos en brak het plexiglas: 24 uur isolatie! 

Op 1 november zijn 9 gedetineerden een hongerstaking begonnen, voornamelijk in blok 4, om te protesteren tegen het niet respecteren van de Covid-maatregelen en om hun vrijlating te vragen gezien de onmogelijkheid om hen uit te zetten. 
Vijf personen werden naar de gevangeniscellen gebracht, telkens met 10 bewakers. Eén man werd naar het ziekenhuis gebracht. Zij belden ons en schreeuwden “PLEASE HELP US ! »

Brugge
In Brugge zijn ze momenteel ongeveer 20. Vanuit dat centrum ktijgen we maar heel weinig informatie. Censuur is wijdverbreid. “Dit is niet het centrum van Brugge, dit is het Vlaams Belang.” 
Een van de gevangenen had zijn deportatie aanvaard. Hij werd naar de luchthaven gebracht en dan terug naar het centrum zonder enige uitleg. Hij werd in isolatie opgesloten omdat hij zijn vlucht had “geweigerd”. 

Holsbeek
Holsbeek is een gesloten centrum exclusief voor vrouwen. Ze zijn nu een twaalftal binnen. Velen zijn voor lange tijd, soms meer dan 6 maanden, vastgehouden. Een aantal van hen is op de luchthaven gearresteerd en direct naar Holsbeek overgebracht. Anderen werden net aan het einde van hun oranje kaart (werkvergunning) vastgehouden. 
Overal zijn de opsluitingsomstandigheden (‘je eet, gaat alleen maar slapen’, ‘problemen met de bewakers’, etc.) uiterst zorgwekkend. Bovendien respecteren het personeel, net als in elk ander centrum, de gezondheidspreventiemaatregelen met de gedetineerden niet, wat hen veel zorgen baart. 
Een van de gedetineerden deed een voorstel: dat een corona-geïnfecteerde persoon erheen zou gaan… Op deze manier worden we allemaal vrijgelaten! VRIJDAG!

Vottem
Zij zijn daar met een twintigtal opgesloten.Veel van de mensen in het gesloten centrum in Vottem zijn dubbel gestraft. De meesten van hen komen uit de gevangenis of zijn gearresteerd naar aanleiding van kwesties van openbare orde. Het is duidelijk dat deze personen niet begrijpen waarom ze niet worden vrijgelaten, aangezien de ambassades geen pasjes afleveren en er geen of zeer weinig vluchten naar hun land van herkomst zijn. 

Caricole 
Een gevangene probeerde zelfmoord te plegen en sneed zijn aderen door. Een ander zei ook dat sommige mensen niet eten. 

De conclusie is dat de sanitaire crisis een enorme impact heeft gehad op de gesloten centra. Aan de ene kant werden mensen zonder reden vrijgelaten. Men zou kunnen veronderstellen dat de Belgische staat zich realiseerde dat het niet mogelijk was om hen uit te zetten vanwege de pandemie. Anderzijds merken we dat de personen die door de Belgische staat worden ‘vastgehouden’, vaak worden beschouwd als een “bedreiging voor de openbare orde”. 

De mensen die momenteel worden vastgehouden, leven in rampzalige omstandigheden: isolement, zeer weinig contacten met de buitenwereld, stress, zeer weinig informatie over hun lopende procedures, leugens, onbegrip, enz. Ze worden beschouwd als tweederangsburgers en hun rechten worden geschonden. 

Steeds weer claimen we

No Borders!

Laten we de gesloten centra verbranden!


En nieuwe oproep voor herlaad kaartjes . Dank u aan zij die dit regelamtig doen!

We worden momenteel overspoeld met verzoeken voor het opladen van telefoons van mensen die in gesloten centra worden vastgehouden. U kunt ze ondersteunen door 5 of 10 euro Lycamobile oplaadbeurten te kopen in uw kruidenierswinkel, nachtwinkel of boekhandel. U hoeft ons alleen maar de pincode te sturen die op de herlaadbeurt is geschreven naar onze e-mail om de factuur(a)riseup.net of per SMS op ons mobiele nummer 0032(0)484026781 te ontvangen. Wij sturen dan de code naar de retainees die om een herlading hebben gevraagd en stellen hen in staat om met ons en de buitenwereld in contact te blijven. Als het voor u gemakkelijker is, kunt u ook 5, 10, 20 euro of meer (!) betalen of nog beter een doorlopende opdracht geven op de volgende bankrekening: Collectif Contre Les ExpulsionsBanque Triodos BE58 5230 8016 1279 BIC: TRIOBEBB
Verspreid het woord aan uw vrienden en kennissen.

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.