Status van de mis genoemde “transmigranten” in gesloten centra [05/04/2019]

Status van de mis genoemde “transmigranten” in gesloten centra [05/04/2019]

We kregen opnieuw te horen dat in gesloten centra sommige maatschappelijk werkers hun invloed aanwenden om gedetineerden ervan te weerhouden om overeenkomsten met advocaten te ondertekenen en hen een snelle vrijlating beloven “als ze geen advocaten nemen”.
Dit voorkomt een “beroep in extreme urgentie”, dat in de meeste gevallen hun vrijlating mogelijk maakt.
Commentaar van een advocaat: “Het inhuren van een advocaat kan op geen enkele manier het proces van vrijlating van je vrienden vertragen. Dit is een vals gerucht dat de ronde doet. Sociaal assistenten beloven soms vrijlating, opdat ze geen advocaat nemen, maar de termijn om in beroep te gaan is in de tussentijd verlopen. Naar mijn mening is dit een echte belemmering voor de toegang tot de rechter. »

Het doel van deze aanpak van de Dienst Vreemdelingenzaken is om hen in hechtenis te houden met het oog op hun uitzetting. Na deze periode van 5 of 10 dagen waarin een beroep in extreme dringendheid mogelijk is, bevinden advocaten en gedetineerden zich in een hopeloze situatie waar juridisch gezien nog weinig mogelijk is, en dan wordt het een echte hindernisbaan om ze nog vrij te krijgen! De gedetineerde kan dan weken of zelfs maanden opgesloten blijven voordat hij uiteindelijk, in de meeste gevallen, wordt teruggestuurd naar zijn Dublinland of zijn land van herkomst!

In de laatste maanden is er bijzondere druk gezet met dreiging tot uitzetting voor bepaalde groepen:

-Een twintigtal Palestijnen werden gearresteerd op de dienst vreemdelingenzaken of in hun open centrum en opgesloten met de dreiging om teruggestuurd te worden naar hun Dublinlan, in dit geval naar Spanje.
-Verscheidene Soedanezen worden al enkele weken vastgehouden met de dreiging tot uitzetting naar hun land.

En vreemdelingendienst durfde en stap verder te doen:

Een Eritrese man heeft een eerste uitzettingspoging ondergaan naar Asmara, Eritrea na een negatieve antwoord op zijn asielaanvraag! Hij volgde het advies van zijn gastvrouw en weigerde deze uitzetting op de luchthaven. (zie ook ons advies hier: http://www.gettingthevoiceout.org/comment-arreter-une-expulsion/). Hij was zeer slecht verdedigd door een spookadvocaat. Een nieuwe advocaat heeft de zaak overgenomen.

De situatie op 05/04/2019 op basis van informaties ontvangen van advocaten en hosts:

Februari: 82 arrestaties
11 werden enkele dagen na hun arrestatie zonder de hulp van een advocaat vrijgelaten
47 werden vrijgelaten na de indiening van een dringend beroep door een advocaat.
17 worden nog steeds vastgehouden in de centra, waarvan een meerderheid de aanvraag voor advokatennoodhulp had afgewezen
7 werden in de maand maart naar hun Dublin-land uitgezet
Een in december gearresteerde vrouw werd in februari naar Ghana gedeporteerd

Maart: 85 arrestaties
7 werden vrijgelaten zonder tussenkomst van een advocaat enkele dagen na hun arrestatie
47 werden vrijgelaten na de indiening van een dringend beroep door een advocaat.
31 gearresteerd in maart zitten nog steeds in het gesloten centrum op 05/04, van wie er 11 de hulp van een advocaat weigerden.

In het licht van deze cijfers kunnen we onze opgesloten vrienden alleen maar aanraden om zeer snel (binnen 5 of 10 dagen volgens hun dossier) een Goede-advocaat (!!!!!!) te nemen (!!!!) die wij kunnen adviseren (gettingthevoiceout@riseup.net)

Michele, Franck,referenten van de gesloten centra voor  burgerplatform en gettingthevoiceout

Ce contenu a été publié dans Migranten in transit, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.