Steun voor de rechtbank aan de zes die een uitzetting beletten

OPROEP TOT STEUN AAN DE « ZES HELDEN »

die een uitzetting hebben belet

31 mai 2017 – 8u30 Justitie paleis Brussel

 

 

 

 

Bij dag en douw stapten de passagiers van vlucht SN371 op 17 augustus 2016 aan boord te Zaventem. Zij zouden naar Douala en Yaounde in Kameroen vliegen. Eenmaal aan boord worden de passagiers getuige van een shockerend tafereel. Een man, geboeid aan handen en voeten, wordt in zijn stoel voorovergeplooid in bedwang gehouden door twee politieagenten. De man, die men wil uitwijzen naar Kameroen, verweert zich, roept en lijkt te stikken.

De meerderheid van de passagiers kan zich niet bedwingen om te reageren, geconfronteerd met de noodkreten van deze man. Ze weigeren te gaan zitten, terwijl ze geheel geweldloos en verbaal hun verontwaardiging uitdrukken over het geweld bij de uitwijzing.

Omwille van het protest van de passagiers, vraagt de boordcommandant aan de politieagenten om de uitwijzing af te breken. De politieescorte en de gedetineerde verlaten het vliegtuig. Korte tijd later komen een aantal politieagenten aan boord, en ze duiden geheel willekeurig zes personen aan als zijnde de ‘leiders’ van het protest.

De zes personen worden gearresteerd en meegenomen naar het politiecommissariaat. Wanneer zij eindelijk worden vrijgelaten, na 24u detentie, moeten zij uit eigen zak een nieuw ticket naar Kameroen kopen.

Deze passagiers, drie Fransen en drie Kameroenezen, waarvan enkelen slechts in transit in Brussel, worden nu vervolgd voor « kwaadwillige belemmering van het vluchtverkeer ». Zij moeten op 31 mei 2017 voor de correctionele rechtbank te Brussel verschijnen.

De Belgische Staat heeft besloten om repressief op te treden tegen wie met mededogen reageert op het lijden van een andere mens. Theo Francken beloofde « zijn tanden te tonen” aan de burger die reageert op een gewelddadige uitwijzing.

In 2016 klopte staatssecretaris Francken zich op de borst over de veroordeling van een dame die had gereageerd tijdens een uitwijzing. Hij beloofde zich systematisch burgerlijke partij te stellen in gelijkaardige gevallen.

Geconfronteerd met geweld van de staat, is zwijgen geen optie. De criminalisering van solidariteit als strategie van Theo Francken, is onaanvaardbaar. Daarom roepen wij op om te manifesteren ter ondersteuning van de « zes helden » van Zaventem.

Bijeenkomst op woensdag 31 mei 2013 vanaf 8u30 voor het Justitiepaleis, Poelaertplein, 1000 Brussel.

Ce contenu a été publié dans Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.