Zelfmoord in 127bis: ontredderde gevangenen waarschuwen ons

11/03/2024

 

De gedetineerden van het gesloten centrum 127bis (in Steenokkerzeel, vlakbij de luchthaven van Zaventem) hebben ons laten weten dat een dertiger, de heer A., zich op zaterdag 9 maart 2024 van het leven heeft beroofd.

De man was van Ethiopische afkomst en was al 12 jaar in België. Hij zat ongeveer tien dagen opgesloten in het centrum. Volgens zijn medegevangenen wilde hij terugkeren naar zijn land van herkomst en stapte hij naar de politie om een vrijwillige terugkeer naar Ethiopië aan te vragen. Na zijn verzoek werd hij gearresteerd op het politiebureau en opgesloten in het gesloten centrum 127bis.

A. werd om 5 uur ‘s ochtends in de toiletten ontdekt door een medegevangene. De directie van het centrum ging langs de verschillende vleugels van het gebouw om te bevestigen dat de man door ophanging om het leven was gekomen en om de gevangenen te vragen “kalm te blijven uit respect voor de overledene”. De gevangene die het lichaam ontdekte werd  tegen zijn wil overgeplaatst naar een ander centrum. Zijn medegevangenen beschrijven A. als een man die “blij en verdrietig tegelijk” was. Ze voegden eraan toe dat, hoewel A. geen zelfmoordgedachten leek te hebben geuit, zijn mentale toestand zorgwekkend was: zijn medegevangenen bevestigden dat hij veel medicatie kreeg in het centrum en dat hij niet in zijn normale staat leek te zijn en voortdurend beefde.

De gedetineerden waarschuwden ons en uitten hun wantrouwen jegens het personeel van het centrum en het klimaat van repressie en dagelijks geweld dat er heerst. 

Ze eisen dat de zaak openbaar wordt gemaakt en dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Dit sterfgeval is een betreurenswaardige herhaling van de twee sterfgevallen die vorig jaar plaatsvonden in het gesloten centrum van Merksplas, met de zelfmoord van een man op 25 december1 en de dood van Tamazi2 een jaar geleden, in februari 2023. Deze zelfmoordpogingen en ander zelfdestructief gedrag zijn directe gevolgen van de opsluiting en de detentieomstandigheden van mensen zonder papieren in de centra. Gesloten centra storten de gedetineerden in een ongastvrij klimaat en veroorzaken dagelijks geweld waarmee rekening moet worden gehouden bij het interpreteren van deze tragedies. Onze gedachten gaan uit naar de familie en medegevangenen van A. 

 

#NoBorder #VrijheidVoorAllen

 

(1) https://www.gettingthevoiceout.org/tweede-overlijden-van-2023-in-gesloten-centrum-merksplas/

(2) https://www.mediapart.fr/journal/international/160723/tamazi-mort-en-retention-le-combat-pour-la-verite-d-une-famille-de-refugies 

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.