Hongerstaking in detentiecentrum 127bis in Steenokkerzeel 19/04

 Achttien Guineêrs zijn een hongerstaking begonnen sinds twee dagen in het detentiecentrum 127bis. Deportaties naar Guinee gebeuren wekelijks sinds verschillende maanden. Guineanen worden thuis of bij een afspraak op Vreemdelingendienst gearresteerd.

Nochthans vluchten de Guineers een zeer politiek onstabiel land.Sinds meer dan twee jaren heeft Guinee geen verkozen wetgevende macht. Elke demonstratie van de oppositie werd met geweld onderdrukt. Dit was het geval in Maart: negen demonstranten werden gedood door het leger. En een nieuwe betoging van de oppositie op 18 april werd opnieuw met geweld onderdrukt. De militairen opereren vaak onder het mom van gewapende milities.

Ook zijn er twijfels rond het recente bezoek van de directeur van Vreemdelingendienst in Conakry. Laatstgenoemde verklaarde dat “10.000 Guineanen die in België wonen zouden worden gedeporteerd en ze zouden beter kiezen voor te vertrekken om gedwongen terugkeer te voorkomen.”
Er bestaan ook serieuze twijfels over de wettelijkheid van de laissez passers geleverd door de Guinese ambassade om een deportatie mogelijk te maken.

De Guineanen van het gesloten centrum 127 bis zijn in hongerstaking uit protest tegen hun opsluitingen en uitzettingen naar een land waar ze geconfronteerd zullen worden met gevangenis, martelingen of verdwijningen. Sommigen van hen werden reeds gedeporteerd. Hun vrienden hebben geen enkele nieuws van hen en zijn zeer ongerust.

“Liever sterven dan terugkeer naar Guinee! “Zeg deze wanhopige.

Ze vragen solidariteit van de buitenwereld om hun actie te ondersteunen.

Ce contenu a été publié dans Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

1 Response to Hongerstaking in detentiecentrum 127bis in Steenokkerzeel 19/04

  1. Ping : Hongerstaking in detentiecentrum 127bis in Stee...

Les commentaires sont fermés.