AFGHANISTAN/ 13 mei 2012: “Promo van de maand mei: Enkel vlucht naar Afghanistan,

PERSBERICHT

OPKOMST IN ZAVENTEM OP ZONDAG 13 MEI 16u15

Om Uitzetting van Afghanen te beletten
“Promo van de maand mei:
Enkel vlucht naar Afghanistan,
u aangeboden door de Dienst Vreemdelingenzaken België en Turkisch Airlines”

Sinds enkele maanden worden Afghanen in België gearresteerd en opgesloten in gesloten centra in afwachting van hun deportatie naar hun thuisland.  Hamis werd op 2 mei uitgewezen, en sindsien ontbreekt elk nieuws van hem (hij zou in Kaboel in de gevangenis zitten, op beschuldiging van illigaal vertrek uit het land).
Namathaula heeft een eerste uitwijzingspoging ondergaan die hij weigerde.  Een tweede poging, 13 mei eerstkomende, zou hem fataal kunnen zijn

Luister en lees zijn getuigenis1

We hebben jullie hulp nodig. Zonder de hulp van de media, kunnen we niets doen. De Belgische overheid sloot me op, ik heb gewoon behoefte aan leven,

Andere Afghanen, soms erg jong, die momenteel vastzitten in onze gesloten centra zullen zonder twijfel hetzelfde lot ondergaan.
De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de laatste maanden blijk gegeven van een onbekwaamheid (al dan niet gewild) om de risico’s in het herkomstland in te schatten.  Eenzelfde verhaal voor de collectieve vluchten naar Congo en Guinee, maar ook voor Afghanistan: enkele gedeporteerden werden opgesloten/verdwenen bij hun aankomst in hun herkomstland.
We kennen de situatie in Afghanistan.  Milieoenen vluchtelingen zijn het land ontvlucht naar Iran of Pakistan.  De Meerderheid van de Europese landen hebben uitwijzingen naar landen in oorlog opgeschort, daarmee de conclusies van het UNHCR volgend 2

In vier gevallen werd door Groot Britannië een collectieve vlucht naar Afghanistan geannuleerd omwille van de veiligheid van de begeleiders 3!

Wij roepen alle verenigingen, politici, getuigen, journalisten op om naar de luchthaven te komen om deze schandalige uitwijzing te stoppen.

Deze zondag 13 mei, afspraak om 16h15 aan de check-in balies, om met de passagiers en het personeel van de vlucht van Turkish Airlines (TK1940), met vertrek om 18h15 naar Istamboul, te praten. 

Ce contenu a été publié dans Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.