50 personen bezetten de hoofdzetel van Brussels Airlines om deportaties te stoppen 13/05/2019

https://brusselsstopdeportations.net/nl/occupation-du-siege-de-brussels-airlines-et-lancement-de-la-campagne-brussels-airlines-stop-deportations/

Vanochtend hebben 50 mensen het hoofdkantoor van Brussels Airlines bezet om de medewerking van het bedrijf aan het Belgische migratiebeleid aan te klagen. De actie is het startschot van een campagne die als doel heeft dat Brussels Airlines haar medewerking opzegt aan deportaties.

“Wij zijn hier om de medeplichtigheid van Brussels Airlines aan het onmenselijke migratiebeleid van België zichtbaar te maken,” aldus een woordvoerder. “België deporteert, maar Brussels Airlines transporteert en is dus mee verantwoordelijk. Virgin Atlantic kondigde in juni 2018 aan een einde te maken aan deportaties binnen haar netwerk. Wij roepen Brussels Airlines op dit voorbeeld te volgen en zullen doorgaan met deze campagne tot wanneer Brussels Airlines topt met deportaties.”

 

De actievoerders spreken niet alleen het personeel aan, maar willen ook de stem van de betrokken personen laten horen. Daarom produceerden ze ook een radioprogramma waarom verschillende getuigenissen te horen zijn, zoals die van een man die scheermesjes inslikte om zich te verzetten tegen zijn deportatie, die dan van een politieagent te horen kreeg dat hij maar “gewoon moest sterven onderweg”.

“De deportaties zijn vaak gewelddadig: mensen worden vastgebonden, de mond gesnoerd, ondergaan slagen en nog veel meer,” aldus een woordvoerder. “20 jaar geleden werd Semira Adamu vermoord door politieagenten tijdens een uitzetting op een vlucht van Sabena, de voorganger van Brussels Airlines. Vandaag werkt het bedrijf nog altijd mee aan een onmenselijke migratiepolitiek die mensen met geweld terugstuurt naar een land waar ze voor zichzelf geen toekomst zien.” 

Ce contenu a été publié dans Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.