Aan de zijkant gezet door de bewakers van het centrum om hem bij verrassing te deporteren, verzette hij zich tegen het geweld van de politie en zijn deportatie.

Vorige donderdag 28/september 2023 om 12 uur was S, 52 jaar oud, vermoeid door verschillende ziektes (cholesterol, syfilis, hoge bloeddruk, enz.) en het feit dat hij sinds januari opgesloten zat in een gesloten centrum. Toen boden de bewakers van 127bis hem de kans om zich terug te trekken in een kamer om te rusten, zeiden ze. In feite was het een valstrik die voor hem was opgezet met het oog op zijn aanstaande uitzetting. S vertelt ons: “Het is een ernstig gebrek aan respect, ze hebben me verraden
 
De volgende dag namen agenten van de federale politie in burger hem met geweld mee, boeiden hem en vertelden hem dat ze naar de luchthaven van Zaventem vertrokken, om hem onderweg te vertellen dat ze hem naar de luchthaven van Charleroi brachten. 
S vroeg om het vliegticket en de pas van de ambassade van Algerije, zijn land van herkomst. Hun enige antwoord was: “Het gaat je niets aan, het is de wet, zo is het!
 
Achterin het vliegtuig werd hij omringd door zes agenten in burger die hem mishandelden en hem beletten te ademen. Een van hen ging voor hem staan om het geweld dat zijn collega’s op zijn lichaam uitoefenden voor de passagiers te verbergen. “Toen ik ging zitten, schreeuwde ik om hulp in het Frans en daarna in het Engels. Ze drukten mijn hoofd zo hard als ze konden naar beneden en lieten me toen los, net toen ik het bewustzijn begon te verliezen”, getuigt S. 
 
Een geschokte passagier was getuige van het tafereel en stond op om de politieagenten te ondervragen: “Zijn jullie politieagenten of criminelen?” Een politieagent antwoordde: “Dat gaat je niets aan, het is de wet!”
“Welke wet? Kunt u niet zien dat deze man stervende is!” antwoordde de passagier.
 
De piloot kwam tussenbeide en de stewardess vroeg de politie te stoppen en S uit het vliegtuig te halen, terwijl ze haar woede uitte: “De man wordt wit, hij verandert van kleur. Hij gaat dood, de piloot wil hem uit het vliegtuig hebben!”
 
Toen hij uitstapte, kon hij niet meer lopen. Eenmaal terug op het vliegveld werd hij twee uur lang in zijn boxershort in een cel gestopt en daarna overgebracht naar een ander gesloten centrum. Hij werd overgebracht naar het centrum van Merksplas nadat hij een laatste dreigement van een van de aanvallende politieagenten had gekregen: “je kunt de volgende keer op ons wachten”.
 
Na deze uitwijzingspoging nam S contact op met het Algerijnse consulaat in Brussel, dat hem vertelde dat het hem nooit een laissez passer had gegeven. 
 

De getuigenis van S is het zoveelste voorbeeld van het racistische geweld dat migranten zonder papieren ondergaan wanneer ze uitgewezen worden: het geweld van de Dienst Vreemdelingenzaken, die beslist om een man meer dan acht maanden vast te houden enkel en alleen omdat de staat hem een verblijfsvergunning weigert; het geweld van het personeel van het gesloten centrum, dat bereid is om te liegen om effectief mee te werken aan een uitwijzing; en de razende politieagenten van de federale begeleidingspolitie. Jozef Chovanec werd in 2018 ook vermoord op de luchthaven van Charleroi door agenten van de federale politie.
 
Deze getuigenis vertelt ons ook over de repressieve en achterbakse strategieën die worden gebruikt om elke vorm van legitiem verzet van mensen die voor hun vrijheid vechten de kop in te drukken: leugens en valstrikken in het centrum, onzichtbaarheid van fysiek geweld op het vliegtuig, bedreigingen, overplaatsing naar een ander centrum, enzovoort. 
 
Ter ondersteuning van S, en zonder alle gedetineerden te vergeten, vragen we zijn onmiddellijke vrijlating zodat hij zich bij zijn familie kan voegen (broer, zussen, neef, enz.) die in België wonen.
 
 
STOP de gesloten centra, de grenzen en hun wereld!
 
Vrijheid voor iedereen!
Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.