Een aaneenschakeling van uitzettingen: van ziekenhuis naar luchthaven

TW mutilation
Meneer M. zou op zaterdag 7 oktober 2023 voor de derde keer uitgezet worden naar Dakar. Hij is al 8 jaar in België en zit nu al meer dan 9 maanden opgesloten. M. is wanhopig: hij heeft al verschillende procedures opgestart om een regularisatie te bekomen, maar telkens zonder succes. Bij zijn tweede uitwijzingspoging in juni 2023 verzette hij zich en slaagde hij erin uit het vliegtuig te geraken dankzij de steun van de passagiers. Daarna werd hij overgebracht naar het gesloten centrum 127bis, waar hij bleef hopen op zijn vrijlating. 

De afgelopen weken hebben gedetineerden ons laten weten dat sommige uitzettingen niet meer van tevoren werden aangekondigd. Sommige gedetineerden werden bij verrassing in een isoleercel geplaatst om enkele uren later uitgezet te worden. Deze nieuwe uitzettingsprocedure werd door medegedetineerden omschreven als “ontvoering”.Gezien deze context werd M. erg voorzichtig en voelde “diep van binnen” dat dit elk moment kon gebeuren.

Op de avond van vrijdag 6 oktober werd hij inderdaad door het personeel van het centrum gedagvaard en werd hem verteld dat ze van plan waren hem de volgende ochtend met geweld het centrum uit te zetten. Hij weigerde naar de plek te gaan waar hij was gedagvaard. Uit wanhoop slikte hij een nagelschaartje in. De ambulance wordt gebeld en M. vertrekt vanuit het centrum naar het ziekenhuis.

Op zaterdagochtend gaven de artsen een positief advies en achtten M. geschikt om te vliegen. Hij werd daarom rechtstreeks naar de luchthaven van Zaventem gebracht en met geweld op het vliegtuig gezet. Zeven politieagenten vergezelden hem en bonden zijn handen en voeten vast.

Activisten die door de medegedetineerden waren gewaarschuwd, waren aanwezig op de luchthaven om de passagiers te waarschuwen voor deze gewelddadige uitzetting. De passagiers stonden voor het opstijgen op om te protesteren tegen de uitzetting. M. verzette zich en werd uiteindelijk uit het vliegtuig verwijderd. Hij is terug in het centrum, deze keer in Vottem, waar hij te horen heeft gekregen dat hij gedurende 48 uren in isolatie geplaatst zal worden zonder toegang tot een telefoon.

We veroordelen ook het optreden van de DVZ, die ervoor wilde zorgen dat een persoon naar Senegal werd gedeporteerd. Toen M. naar het ziekenhuis werd gebracht, werd zijn gezondheidstoestand twijfelachtig. DVZ besloot de plaats op de vlucht af te staan aan de heer H., die werd vastgehouden in het detentiecentrum van Vottem. H. werd daarom in eenzame opsluiting geplaatst en op het laatste moment en bij verrassing op de hoogte gesteld van zijn uitzetting. Op advies van de artsen kreeg M. uiteindelijk zijn plaats op de vlucht. H. keerde terug naar Vottem. 

Deze nieuwe uitzettingsmethode is onaanvaardbaar: ze overvalt de gedetineerden en zet een rem op de organisatie van een militante mobilisatie op de luchthaven. We veroordelen al het geweld dat nog steeds gepleegd wordt en blijven opkomen tegen alle  uitzettingen.


Weg met de gesloten centra, weg met de grenzen en hun wereld!

Vrijheid voor iedereen!

#STOPDEPORTATIE

Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.