Angststrategie in de gesloten centra. Hongerstaking opgeschort. Solidariteit.

 De vrouwen die op 7 mei een hongerstaking waren begonnen in het gesloten centrum van Brugge, hebben na zware druk van de directie hun actie opgeschort op 9 mei.

Ze hadden gevraagd om journalisten te ontmoeten om hun opsluiting en hun leefomstandigheden aan te klagen, maar de directie antwoordde hen dat het verboden was om met journalisten te praten, en dit omwille van hun “veiligheid”, en dat er zware consequenties aan verbonden waren als ze dit verbod niet in acht zouden nemen.

Door deze bedreigingen verkozen ze om hun actie te onderbreken, maar ze blijven onderling solidair.

Ze zijn zeer bang voor opsluiting in het cachot, voor represailles van Vreemdelingenzaken in hun individuele dossier, en voor “verrassings”deportaties. Dat laatste is dagelijkse kost in de gesloten centra: ze worden bij de sociaal assistent geroepen die hen een vlucht voor de volgende dag aankondigt, waarna ze direct in het cachot worden opgesloten zonder dat ze hun advocaten of medegevangenen kunnen inlichten. Zo werd twee dagen geleden een Congolese dame in alle stilte onder escorte uitgezet. Ze zou een zitting voor de Geschillencommissie deze week gehad hebben. Haar advocaat was niet op de hoogte gebracht van deze nieuwe uitzetting en heeft geen beroep kunnen instellen.

Een groep actievoerders is op 8 mei hun solidariteit komen betuigen voor het centrum op het moment dat de vrouwen zich op de binnenplaats bevonden. Zeer snel werden ze weer naar hun kamer gebracht met hun “veiligheid’ als voorwendsel. Deze steunbetuiging heeft de vrouwen veel plezier gedaan. Ze wisten niet dat mensen van buitenaf zich verzetten tegen de gesloten centra, en ze waren erg blij om dit te vernemen.

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

2 Responses to Angststrategie in de gesloten centra. Hongerstaking opgeschort. Solidariteit.

  1. Ping : Ontsnappingen en hongerstakingen in het gesloten centrum van Brugge | Getting the Voice Out

  2. Ping : Angststrategie in de gesloten centra. Hongerstaking opgeschort. Solidariteit. » No Border Network

Les commentaires sont fermés.