Brand en onsnapping gesloten centrum 127bis – 20/02/11

Politie laat opgesloten asielzoeker lopen …

Zondagnamiddag hebben zo’n 50 actievoerders, na afloop van een internationale meeting No Border en No Deportation , actie gevoerd aan het gesloten centrum 127bis.

De aanleiding van deze solidariteitsactie was de mishandeling van een jonge man in de nacht van 15 februari 2011. (oproep hier) Die nacht is er in het gesloten centrum 127bis opnieuw een jonge man mishandeld geweest door zijn bewakers. Een gevangene, een jonge man ( 18 jaar) van Egyptische afkomst werd door 4 bewakers meegenomen naar een isoleercel. Hij is daar mishandeld door zijn bewakers. Over heel zijn lichaam zijn er duidelijk sporen van mishandeling.De bedoeling van deze mishandeling ,was hem te ontmoedigen om zijn volgende deportatie te weigeren en een voorproefje te geven van wat hem te wachten staat als hij terug naar België wilt komen.Ten gevolge van die feiten, zijn zijn vrienden een hongerstaking begonnen en vroegen hulp.

No Border en No Deportation besloten om hun solidariteit te tonen aan de asielzoekers die er opgesloten zijn.

De actievoerders probeerden contact te krijgen met de asielzoekers, wat ook lukte. Ze hadden een groot spandoek bij met een telefoonnummer op waar de asielzoekers naar konden bellen. De asielzoekers waren heel blij met de aanwezigheid en de solidariteit van de actievoerders. Ze schreeuwden hun onmacht uit dat ze opgesloten waren. Dat ze in het centrum door bewakers constant vernederd worden en ze niet als volwaardig mens behandeld worden.

De politie, zo’n 12 man sterk, was constant van in het begin van de actie, aanwezig. Ook de vrt en de rtl waren aanwezig. De vrt en rtl namen interviews en maakte beelden van het gebeuren.

Plots vlogen stukken hout en lakens uit het raam. Op een gegeven moment stak men een laken in brand. De politie werd zeer nerveus. Ik zag dat er iemand met een brandblusapperaat het vuur doofde …. Plots ging op de eerste verdieping aan de zijkant de nooduitgang open. Heel wat asielzoekers kwamen buiten .. Er was een hevige disussie, met getrek en geduw , bovenaan de trap, tussen sommige asielzoekers en bewakers van het gesloten asielcentrum. Plots was er opnieuw een vuurhaard.

Een jonge man beklom de twee grote omheiningen als een geoefende acrobaat En verdween de velden in…

De politie die op amper 40 m van de actievoerders stond, hebben geen enkele moeite gedaan om deze vlucht tegen te gaan. Alhoewel niemand ze tegen hield. De politie keek ernaar en weg was hij.

De brandweer kwam massaal ter plaatse. Ook een ziekenwagen en verschillende politiewagens kwamen ter plaatse.

In een persmededeling heeft de Dienst Vreemdelingenzaken verkeerde voorstelling gegeven over de feiten …m.a.w. zij liegen over de feiten en willen de actievoerders de schuld geven van het gebeuren.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken klommen enkele actievoerders over de omheining en drongen ze zo het centrum binnen. Er is geen enkele actievoerder over de omheining geweest. Tenzij ze acrobaten waren.

Ook verzwijgt de Dienst Vreemdelingenzaken in alle talen over de ontsnapping van de opgesloten asielzoeker.

De actievoerders zouden buiten de omheining ook amok gemaakt hebben… Van amok was er helemaal geen sprake .. de actievoerders lieten gewoon hun stem horen. . Ze lieten duidelijk hun solidariteit met de asielzoekers blijken en sloegen tegen de omheining .

oproep

antwoord van gettingthevoice op brieven van ACOD en vreemdelingendienst

MEER in frans hier

FILM

 

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.