Gedwongen uitzetting naar Iran: gewelddadige uitzettingen en dreiging van een derde uitzetting op een beveiligde vlucht voor een jonge Iraanse vrouw op 23 september 2022

PERSBERICHT

Op 20 september 2022 verzette een 20-jarige vrouw uit Iran zich tegen haar tweede poging tot uitzetting. Handen en voeten vastgebonden , begeleid door twee politieagenten, toonde zij haar verzet door te schreeuwen . Zo verwittigde ze de passagiers die haar
steunden. Ze werd uiteindelijk uit het vliegtuig gezet.

Blijkbaar is een beveilige vlucht gepland voor morgenochtend (23.09.2022).

Op 22 september 2022 was het 24 jaar geleden dat Semira Adamu, die tijdens haar 6e
deportatiepoging door 9 rijkswachters werd verstikt . Ondanks deze moord is er niets veranderd aan de meedogenloosheid voor Aisha.

De tweede uitzetting werd ternauwernood voorkomen doordat passagiers van vlucht TK1938 van de Turkse luchtvaartmaatschappij opstonden om haar te steunen in haar verzet.
Aisha wordt momenteel vastgehouden in het Caricole detentiecentrum.

Tijdens haar eerste uitzettingspoging hadden de politie en de ambtenaren van de luchtvaartmaatschappij haar al geïntimideerd door haar voor en na de poging tot uitzetting te slaan. Aisha keerde terug naar het centrum bedekt met bloed en blauwe plekken.

Op de door de passagiers gemaakte video’s is Aisha te horen die roept: “Ik vecht voor mijn leven,laat me alsjeblieft met rust, ik ben maar een vluchteling, ze willen me dwingen om terug te keren, ! Ik smeek jullie allemaal, doe iets. Ik wil niet dood, ik ben pas 20 jaar oud, ik wil niet dood”.
“De passagiers hadden de reflex om vast te leggen wat er gebeurde, omdat er nog te vaak een gebrek aan bewijs is voor het geweld dat gedeporteerden ondervinden van politieagenten en personeel in detentiecentra. Dit maakt het mogelijk bekend te maken wat er werkelijk in deze centra gebeurt.

We moeten mensen bewust maken van het geweld van ons migratiebeleid: het grensbeleid
heeft 24 jaar geleden de dood veroorzaakt en blijft sindsdien verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen”, legt een activiste uit.

De dwangmaatregelen en het geweld nemen toe bij elke poging om haar uit te zetten. Volgens onze bronnen staat Aisha een derde uitwijzingspoging te wachten op 23 september en zal zij kennelijk worden uitgezet met een zogenaamde “beveiligde vlucht” naar Iran.

Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Strijdverhalen, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.