In het gesloten centrum 127 bis: een gevangene die al 25 dagen in hongerstaking is en een alarm voor een “gewelddadige bewaker”.

 
14/09/2022
 
Gedetineerden maken zich zorgen over een man die al 25 dagen in hongerstaking is. Hij had al gezondheidsproblemen toen hij 2 maanden geleden in het centrum aankwam, en is erg zwak. Hij is een man die al 5 jaar in België woont. Hij vertelt ons dat hij niet wil stoppen met zijn hongerstaking. De dokter van het centrum lijkt niet bezorgd en hij heeft geen enkele medische opvolging die aangepast is aan zijn situatie. We zoeken dringend een externe arts om hem te raadplegen.
 
Verschillende gedetineerden bellen ons verontwaardigd over het geweld van een bewaker.
De “Turkse chef”, zoals sommige gedetineerden hem noemen, komt hun kamers binnen, duwt hen rond, klopt op de bedden en noemt hen “rotzakkers” en andere beledigingen die ze niet begrijpen. Twee gevangenen zijn een bijzonder doelwit.
 
Gevangenen getuigden dat er een bewaker is die zeer, zeer racistisch is tegenover de gevangenen. Hij probeert hen te provoceren met woorden of soms duwt hij hen met zijn schouder in de gang. Gisteren (13/09/2022) gaf hij aan een van hen de verplichte pil (medicijnen?), hij raakte zijn mond aan om te zien of hij de medicijnen had doorgeslikt. Ron (niet zijn echte naam) was erg overstuur. Hij zei hem vele malen hem niet aan te raken maar de bewaker stond erop. Hij opende de deur zonder te kloppen. Eens zei hij tegen een van hen: “Als je hier wilt vechten, er is een hoek waar geen camera is”.  Zij proberen hem steeds te ontwijken. Vanmorgen 13/09 sprak Ron met de directeur van het centrum, maar ze vertelde hem dat ze de volgende dag niet werkt. Ze gaat een vergadering houden met de anderen van het management en deze zaak bekijken.
Ondertussen hopen zij op gerechtigheid:
“Of er komt een onderzoek binnen en deze man laat hen met rust, of er komt iets buiten om de mensen die het meemaken te laten zwaaien.”
 
TEGEN GESLOTEN CENTRUM
 
VRIJHEID VOOR ALLEN
Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.