Audio : Getuigenis uit de “beveiligde vleugel” van het gesloten centrum van Vottem (FR)

De heer A was sinds een aantal maanden gedetineerd  in verschillende centra. Hij heeft 15 dagen doorgebracht in de beveiligde vleugel van Vottem. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten met een “bevel om het grondgebied te verlaten zonder uitstel”.

audiogetuigenis hier (FR)

Je bent in de beveiligde vleugel, de ‘groene vleugel’ zoals ze het noemen in het centrum van Vottem, ‘een gevangenis in de gevangenis’.

Nee, het is erger dan dat mevrouw, in een gevangenis heb je verschillende privileges;uw wandeling is  met andere gedetineerden, je bent alleen in je cel, je heb niet echt het gevoel dat je wordt gevolgd 24 uren op 24.

Elk uur komen ze het licht aansteken
Ik zal u vertellen hoe het in de cel is.
Hier in de cel wordt alles gepantserd, zelfs de televisie. Er is een spiegel in een hoek, de bewakers kunnen precies zien waar je bent vanuit van een klein hokje in de hoek. Ze schakelen het licht aan om het uur heel de avond en gedurende heel de nacht.. Elk uur komen zij en doen het licht aan,vanaf de allereerste dag. Ze zeggen “sorry, het is onze taak,we moeten  elk uur controleren of u  in uw bed ligt of niet door het het licht aan te steken. ‘ Psychologisch is het vermoeiend, je wordt elk uur wakker : je slaapt, je wordt wakker, je slaapt, je wordt weer wakker …
Het is alleen maar om je te ergeren. Uw cel is volledig gepantserd, je-hebt met niemand contact. Iedereen is opgesloten. De bewakers lopen rond met de sleutels. U kunt zelfs geen lucht voelen die in de cel circuleert . Ramen zijn vergrendeld met sleutels . Ze openen ze alleen een ​​beetje in de avond .

Alleen met drie bewakers
Voor de rest, vragen ze of je een uur wilt gaan wandelen. Ofwel zeg je ja of nee. Maar, naar buiten gaan met drie bewakers die de hele tijd naar je kijken geeft je het gevoel dat je gevaarlijk bent, drie bewakers voor jou alleen. Afgezien van dat komen ze met voedsel.:” Wil je dit of dat” Ofwel zeg je ja of nee.

Delen is hier verboden
Op 13:00 uur  komen ze vragen of je iets wilt kopen.Als je geen geld hebt,  maar als je een vriend hebt die je iets wil opsturen, dan zeggen ze  dat het verboden is om te delen en uit te wisselen . Ik heb het interne reglement voor me, ik heb het gelezen en over delen is er niets vermeld.Als je een bewaker vraagt, als je hem vertelt ‘ ik ben zonder papieren, ik heb geen familie hier, ik heb geen sigaretten, ik heb geen filters. En iemand van een andere vleugel of van de groene vleugel wil mij iets geven?’ Dan zeggen ze je ‘Nee meneer, het is verboden om te delen’. Dus, ik ben hier opgesloten , ik kan  niet bewegen, ik heb met niemand contact, ik heb geen geld , wat kan ik doen ??
De bewaker vertelt me ​​’als je wilt kun je werken’. Wat voor werk? ‘De gangen kuisen en dan geven we u één €’.
Dat wil zeggen:Ik zal  een week moeten werken  om een pakje sigaretten met filters te betalen! Als ik nu wil roken, zou een van mijn buren me een sigaret door het raam kunnen geven, als we konden  delen. Zelfs in de gevangenis, is het niet verboden, mevrouw! Nee, Ze weigeren. Dus hierdoor geven ze je het gevoel dat je een zeer gevaarlijk persoon bent.
Het is erger dan in de gevangenissen van Sint-Gillis of Vorst in Brussel. Delen is er niet verboden. Als iemand je iets stuurt, controleren de bewakers het eerst en dan geven ze het aan jou. Hier in het centrum is het verboden! Waarom ? : om je het gevoel te geven dat je gevaarlijk bent.
Ze vertellen me: ‘Wij weten dat je familie buiten hebt’. Ja, zeg ik maar ze hebben geen geld ! ‘Dan kun je werken voor één euro!’.

Die man gaan we kloten
Ze spelen met uw moraal, ze  zetten druk op je opdat je uiteindelijk iets heel slecht doet .
Zij maken gebruik van de mensen voor wie ze hebben geprobeerd om een ​​vliegticket te krijgen en voor wie  dat niet lukt langs de ambassadeur om.Dus  proberen ze iets anders. Ze denken “ we gaan die man kloten zodat hij zelf de papieren tekent , totdat hij zelf zegt  : “Ok, ik wil vertrekken … “. Deze cel is het ergste, het is erger dan een gevangenis, zonder sigaretten, er is niets … je kan iets vragen, maar het antwoord is altijd nee.

Net als kleine kinderen …
Soms  zeggen ze dat je voor een uur in de zalen mag gaan waar er een Playstation en een voetbalspel is. Maar met wie ga je spelen? Je voelt je gehandicapt, met een vrouw voor je met een zeer strakke jeans en een strakke t-shirt. En jij gaat alleen spelen? Net als kleine kinderen … Moreel heb je het gevoel dat je als een klein kind beschouwd wordt. Eerlijk gezegd, sinds ik hier ben, ben ik niet buiten geweest, geen wandeling, niets, ik wil niet.Want dat doet me nog meer pijn. Ik zie de  mensen passeren en het doet me pijn, soms voel ik me echt nutteloos.

Soms geven ze je een aansteker in je cel, ze overhandigen het aan u, en dit is een reëel probleem.
In de secties waar er  50 personen samen zijn, is er slechts één aansteker, geplaatst onder de camera’s, dit betekent dat het  gecontoleerd wordt door de bewakers en  niemand kan naar zijn cel met de aansteker. En hier in deze cel is er een speciale aansteker voor jou alleen, waarom ? Nou, ze vallen je constant lastig , je wordt heel nerveus en je hebt een aansteker in je cel, je gaat  uw matras verbranden: doel! je bent nu een gevaarlijk persoon …

Hoeveel mensen zijn er in de groene vleugel?

Normaal zijn zij met 8 personen.
Eén zit hier al  7 maanden. Een andere 3 weken, een andere  een maand en half. Ik heb gemerkt dat er drie Tunesiërs hier zijn. Ze hebben een laissez passer gevraagd voor  Tunesie maar dat  kan 4 tot 5 maanden duren. Dat is waarom ze u vast  houden: om je te ergeren (en uiteindelijk hun vrijwillige terugkeer zelf vragen’).

Wat ik begrepen heb, is dat ze je onder druk  zetten opdat je een zware fout maakt: dan kunnen ze  in uw dossier schrijven dat je heel gevaarlijk bent.

Ik heb al 12 dagen  hier doorgebracht en ik heb er genoeg van. Ik  begin nachtmerries te krijgen, ik maak mij zenuwachtig zelfs op bewakers die vriendelijk met me zijn …
Ik spreek soms’s nachts met mezelf . Om 02:00 uur: “Ik ben er nog steeds, venster is gesloten, ik heb geen sigaret.
Voor de mensen hier is dat gek  …
Ik begrijp dat ze spelen met het moreel van de mensen zodat ze chaos veroorzaken, zodat ze hen als gevaarlijk kunnen beschouwen

Een andere getuigenis: http://www.gettingthevoiceout.org/het-grote-banditisme-in-het-detentiecentrum-van-vottem/

Ce contenu a été publié dans Audio testimonies NL, Getuigenissen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.