HONGERSTAKING IN HET GESLOTEN CENTRUM 127 bis 29/04/2021

de nieuwe ingang van het gesloten centrum vol camra’s en hekken

Persbericht en gtuigenis
Een Eritrese man, opgesloten in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel werd twee weken geleden positief getest op COVID-19 en werd 14 dagen in quarantaine geplaatst. Vermoedelijk omwille van een potentiële uitzetting naar Duitsland was de man verplicht op 27/04/2021 een nieuwe test af te nemen. Deze test bleek opnieuw positief te zijn maar desondanks werd hij terug naar de groep overgeplaatst waar hij bovendien een kamer deelt met een andere persoon. De resultaten werden nooit aan de gedetineerden getoond of gecommuniceerd maar werden door hen zelf ontdekt. Medegevangenen werden niet getest en zijn  vandaag (29/04) uit protest een hongerstaking gestart. ‘Zij willen ons doden!’, geven zij aan. Zij zijn van mening dat de directie de testresultaten doelbewust achterhield voor hen en zo hun gezondheid in gevaar brengt. 

Zij verwijten de directie een gebrek aan communicatie en respect naar hen toe. Deze middag (29/04) vond een vergadering plaatst tussen gedetineerden en de directie. De directie ontkent besmettelijkheid na deze positieve testresultaten. De gedetineerden vrezen voor hun gezondheid en gaan voort met hun hongerstaking. Zij eisen hun vrijheid.. 


De gedetineerden wensen deze feiten naar de media te sturen en vragen aan journalisten om te communiceren over wat er in het centrum gebeurt. 


Opmerkelijk is ook dat het nummer van de Liga voor Mensenrechten, die de gedetineerden trachtten te bereiken, ontoegankelijk is. Zij krijgen het bericht ‘dit nummer is niet toelaatbaar’. Net zoals sommige websites geblokkeerd worden voor hen, is ook blijkbaar dit nummer onbereikbaar voor hen. 
Contact Getting The Voice Out: 0484 02 67 81 

Getuigenis van een man uit het centrum hier (FR)

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Presse/Pers/Press, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.