Isoleercel, zelfmoord, ontsnappingen, terreur in de gesloten centra – 13/12/2015

In het gesloten centrum 127Bis:

De voorbije week zijn er enkele tientallen vrijlatingen geweest, waaronder enkele Afghanen die werden opgesloten in het kader van de door Francken aangekondigde jacht op Afghanen.

Deze week werd ook een vleugel voor 40 personen heropend met een persconferentie en alle rimram erbij in het centrum. De gevangenen hebben geprobeerd om zich tot de media de richten, door te roepen door de ramen. Luister naar de RTBF reportage (op 23:20) http://www.rtbf.be/video/detail_jt-19h30?id=2065972). De spanning is duidelijk te voelen!
Deze plaatsen werden heel snel opgevuld door nieuwkomers (25 nieuwkomers de laatste dagen, van alle nationaliteiten).
Er is een groot aantal uitwijzingen en mensen in isoleercel.

Het lijkt erop dat de werknemers in het centrum de gevangenen sterk ‘afraden’ om te telefoneren naar allerlei verenigingen, en hun zelfs bedreigen met sancties en uitwijzing. Zo wordt de communicatie met de buitenwereld bijna onmogelijk gemaakt;

Angst heerst in het centrum, iedereen leeft in zijn hoekje, en probeert alle contact met anderen binnen en buiten het centrum te vermijden. De terreur verlamt iedereen, het is een methode die ook in een fascistische regering zou kunnen gebruikt worden.

Wikipedia:
Het woord terreur, letterlijk vertaald “Schrikbewind”

The word ‘terror’, in the meaning of a collective terror that is spread among the population to break their resistance. Terror can be used as a way to govern, “enabling the power to break down those who resist it thanks to extreme measures and collective terror”.

Terrorism is the use of terror for political, religious, ideological or vilanious ends.

In het gesloten centrum van Brugge
In de vleugel voor de vrouwen, zijn verschillende vrouwen opgesloten op verdachting van “wit huwelijk”. En altijd dezelfde rytme: Uitzettingen,nieuwe opsluitingen van vrouwen gearresteerd aan vreemdeningenzaken, thuis of op openbaar vervoer.

In het gesloten centrum in Merksplas
Zes gevangenen trachten te ontsnappen op 09/12. Zij hebben de tralies gebroken en zijn gesprongen. De oppassers werden gealerteerd door het lawaai en verwittigden de politie.De politie waren beneden om hen op te vangen.Zij werden 3 dagen in een isolatiecel geplaatst en werden daarna naar diverse gesloten centra verhuisd.
Zij zeggen ons:
“Alles is vuil in Merksplas, het eten is afschuwelijk. Wij zien uitsluitend uitzettingen, isolaties en negatieve antwoorden.”
“Zij zeggen dat we gevaarlijk zijn, maar het zijn zij die gevaarlijk zijn.”
“Zij zeggen dat wij illegaal zijn, maar het zijn zij die in de illegaliteit zijn!”

Altijd in Merksplas, twee heel jonge mannen uit Bosnie werden gearresteerd aan de grens met Frankrijk een maand geleden. Hun families wonen in Frankrijk sinds 5 jaren en vragen dat ze terug thuis komen. Vreemdelingendienst wil hen naar Bosnie terugsturen, land dat ze niet kennen.

In Vottem
Meer dan 15 Afghanen zijn daar opgesloten tengevolge de jacht op Afghanen van staatssekretaris Théo Francken.
In de blauwe vleugel vraagt een gedetineerde om hulp: een man was sinds 28 dagen in hongerstaking werd gehospitaliseerd, een ander heeft een zelfmoordpoging gedaan en werd ook gehospitaliseerd, een derde is proberen te ontsnappen en is van de muur gevallen, hij werd ook gehospitaliseerd.
Een betoging werd georganiseerd voor het gesloten centrum van Vottem op 12/12/2015, met steuun comitees en mensen zonder papieren van brussel en Luik. http://sanspapiers.be/

De vrouwen en mannen die op 16/11/2015 op een kraam gekropen zijn:
Zes onder hen werden opgesloten in gesloten centra. Twee werden vrijgelaten, de 4 anderen zijn in het gesloten centrum van Brugge, in Vottem en 2 in het gesloten centrum 127bis. Mohamed heeft een ontsnappingspoging gedaan en werd overgeplaatst naar het 127bis

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.